Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy mentőtiszt számolt be róla, hogy tíz kórházból kitett betegéből kilenc elhunyt (Frissítve)

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (2020. 06. 08., 13:10) – OMSZ: Nincs köze a nyilatkozónak az OMSZ-hez

Hétfő délután tett közzé egy Facebook-bejegyzést az Országos Mentőszolgálat, amelyben azt írja, a magát mentőtisztnek mondó, az MSZP videójában szereplő nőt

„furcsa módon egyetlen megkérdezett mentős sem ismeri és nem szerepel sem az Országos Mentőszolgálat, sem a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában sem.”

Az MSZP videójában szereplő félrevezető információk közreadásáért ezúton elnézést kérünk olvasóinktól!

Korábban írtuk:

Édesanyja elmondása szerint azért halt bele agyhártyagyulladásba egy 32 éves esztergomi nő, mert a járványhelyzet következtében elrendelt átszervezések miatt nem kapott időben kórházi kezelést.

Az eset még április végén történt, két hete azért kapott nagyobb figyelmet (többek között a Mérce is beszámolt róla), mert Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője elment az elhunyt nő édesanyjához, aki egy videointerjúban felelevenítette a történteket.

Bangóné Borbély Ildikó a videóban úgy értékeli a történteket: a nő annak az áldozata, hogy a koronavírusra hivatkozva nem látták el  a tatabányai kórházban, nem kapott megfelelő segítséget, és mire ezt megkaphatta volna, már késő volt.

A koronavírus-járvány elleni védekezés címén a kormányzat a kórházi ágykapacitások 60 százalékát szabadította fel tavasszal, hogy erre mi szükség is volt valójában, arról még mindig viták folynak.

Most szintén egy szocialista képviselő, Korózs Lajos, az országgyűlési népjóléti bizottság elnöke számolt be egy esetről, amikor egy mentőtiszttel beszélgetve megdöbbentő részleteket hallott arról, hogy mi lett a sorsa sok olyan embernek, akiket a kapacitásnövelés miatt küldtek haza.

Az éjszakai műszakok mellett napközben 10 ember ápolását elvállaló mentőtiszt arról számolt be a képviselővel folytatott beszélgetése során, hogy az általa elvállalt tíz emberből kilencen elhunytak a segítség ellenére is.

Bangóné május végén szakértőkre hivatkozva azt mondta, többen halhatnak meg az egészségügy átszervezése miatt, mint a koronavírus okozta megbetegedésekben, majd idézett a Magyar Orvosi Kamara akkor Orbán Viktornak küldött leveléből is, amelyben a kamara elnöke, Kincses Gyula többek között az orvosok alacsony bérezését kérte számon a kormányon. 

Lemondásra szólította fel Kásler Miklóst – vele az utóbbi hetekben több szócsatát is vívott a Parlamentben -, akit szerinte személyes felelősség terhel a rendszer hibáiért, az egészségügy alulfinanszírozottságáért, az alacsony egészségügyi fizetésekért, az egészégügyi rendszer ideiglenes leállásért és az elmaradó beavatkozások következményeiért.

Kásler Miklós miniszter vasárnap a Kossuth Rádióban éppen arról nyilatkozott, hogy csupán fikció az, hogy a rákos betegek nem kapták meg a szükséges kezelést a járványhelyzeteben, ezt a 444 szúrta ki.

Az MSZP négy tárgykörben kezdeményezte parlamenti egészségügyi vizsgálóbizottság felállítását korábban. A vizsgálóbizottságtól azt várnák, hogy vizsgálják ki:

  • a kórházban fekvő betegek elbocsátásának
  • a szakellátás felfüggesztésének
  • a kórházak fertőzöttségének
  • a vírussal kapcsolatos védekezéshez szükséges eszközök beszerzésének körülményeit és hatásait.
Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt