Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százan vonultak utcára Tiranában a szexuális erőszak áldozataiért és az áldozathibáztatás ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több százan vonultak utcára Albánia fővárosában, Tiranában, hogy a szexuális erőszak és az áldozathibáztatás kultúrája ellen tiltkozzanak, írja a Balkan Insight.

A demonstráció apropóját az adta, hogy a héten az albán rendőrség letartóztatott több tinédzsert, valamint egy 65 éves iskolai őrt, miután kiderült, hogy nagyjából két éven keresztül bántalmaztak egy 15 éves lányt. A lap információi szerint az áldozat környezetében többen a lányt hibáztatták az ellene elkövetett erőszak miatt, a család több olyan, ismeretlen személyek által elkövetett falfirkával is találkozott, amely szerint az áldozatot terheli a felelősség.

A lap beszámolója alapján a tüntetés szervezői a többségi társadalom áldozathibáztató hozzáállása és az együttérzés hiánya miatt szervezték a demonstrációt, amelynek erős szlogenjei a „nem vagy egyedül”, „a nővéreid vagyunk” és a „a kormány az erőszaktevő” voltak.

Az UNICEF és az ENSZ a héten egy közös közleményt adott ki, amelyben arra szólítja fel az intézményrendszereket, hogy zéró toleranciát vezessenek be a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos ügyek vizsgálata során, valamint arra kéri a médiát, hogy kezeljék diszkréten az áldozatok és családjuk személyes adatait. „A nyilvános kommunikáció feladata, hogy segítsen a szexuális erőszak kultúrájának felszámolásában és az áldozatok megsegítésére használja az erőforrásait, ne az elkövetőket védje.”

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.