Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem térhetünk vissza a megszokott működéshez” – a környezetvédelem napja alkalmából akciózott az Extinction Rebellion

Ez a cikk több mint 3 éves.

A környezetvédelem világnapjára akcióval készültek az Extinction Rebellion magyarországi aktivistái – a Lánchíd feletti teraszon műolajjal öntöttek le egy földgömböt, hogy felhívják a figyelmet: attól, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újraindult az élet, nem szabad mindent ugyanúgy csinálnunk, mint ezelőtt.

„Nem térhetünk vissza ahhoz a megszokott működéshez, ami a mostani válsághoz vezetett. Nem csak a klímaválsághoz, hanem a gazdasági- és ökológiai-, de mondhatjuk, hogy a koronavírus-válsághoz is”

-nyilatkozta az XR egyik aktivistája a Mércének.

Az Extinction Rebellion aktivistáinak akcióján a tőkét jelképező öltönyös figurák öntik le olajjal a Földet. Forrás: Extinction Rebellion / Lakatos Péter

A performansz lényege az volt, hogy bemutassák: tulajdonképpen a fosszilis olajipar által működtetett gazdaság az, amely a jelenlegi válságba sodort minket.

Az Extinction Rebellion helyszínen nyilatkozó aktivistája hozzátette: úgy gondolják, hogy a probléma megoldásához rendszerszintű változásra van szükség, amelyet alul szerveződő, kollektív cselekvéssel lehet elérni.

Emellett persze a gazdasági- és politikai döntéshozóknak is radikális lépéseket kell tenniük, hogy elkerüljük a katasztrófát.

„Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a koronavírus okozta egészségügyi és gazdasági válság, valamint a klímaválság kialakulásának hátterében hasonló okokat látunk: a növekedés érdekében a természetet és az embert olcsó erőforrásként használó gazdasági berendezkedést.”

-írja az Extinction Rebellion magyarországi Facebook-oldalán.

Az események kollégánk is részt vett, hogy élőben közvetítsen, a videó itt nézhető vissza:

A környezetvédelmi világnapot 1972 óta minden év július 5-én tartják meg, amelynek célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és cselekvést.

Kiemelt kép: Extinction Rebellion / Lakatos Péter