Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már több mint tízezren írták alá a tervezett elavulás megtiltását követelő petíciót Magyarországon

Ez a cikk több mint 3 éves.

Átlépte a tízezret az aláírók száma annál a petíciónál, amelyet a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) kezdeményezett Magyarországon abból a célból, hogy az elektronikai használati eszközök úgynevezett „tervezett elavulásának” gyakorlatát tiltsák el a nagy gyártóknak. A fellépés célja a szervezők szerint az, hogy elektronikai iparcikkeink tartósságát biztosítsuk.

Az aláírások kíséretében a két szervezet részletes, szakmai javaslatcsomagot is át tervez majd adni az illetékes kormányszerveknek. Ennek két fő fókusza olyan jogszabályok megalkotása amelyek biztosítják hogy:

  • a tartós fogyasztási cikkek jótállása fokozatosan 5, majd 10 év legyen;
  • a tervezett elavulás pénzbírsággal, börtönnel büntetendő cselekmény legyen.

A tervezett elavulás során elektronikai eszközökbe olyan alkatrészeket és szoftvereket építenek be, amelyek biztosítják, hogy egy bizonyos idő elteltével használhatatlanná váljanak, így az azt használóknak újat kelljen venniük. A szervezetek emlékeztette, míg korábban ezt „összeesküvés elméletnek” minősítették a nagy cégek, mostanra bebizonyosodott. Főleg az Apple-nek lettek ebből gondjai, az olasz hatóságok őket 10 millió euróra, míg a Samsungot 5 millió euróra büntették, miután a gyakorlat bebizonyosodott.

Franciaország pedig korábban ugyancsak az Apple-t összesen csillagászati, 25 millió eurós büntetéssel sújtotta a fogyasztóvédelem, miután a tervezett elavulást az országban forgalmazott termékeik esetében bebizonyították.  Mindezekre azután került sor, hogy 2018-ban a cég bevallotta, valóban „lassítják” az iPhone-okat, és iPadeket ilyen eszközökkel. A kulcs a készülékek akkumulátoraiban van, amelyeknek egyszerű, 29 dolláros cseréje is megoldotta volna a lassítás problémáját, a cég üzleteiben azonban mindenhol készülékcserét javasoltak erről a megoldásról pedig „elfelejtették tájékoztatni” a használókat.

Pedig egyértelmű az is, hogy nemcsak olcsóbb, hanem jóval környezetkímélőbb is a rengeteg ritkaföldfém-alkatrészből álló telefonok helyett csupán az akkumulátorokat lecserélni. Az MTVSZ és partnerszervezete ezért komplex intézkedés-ajánlásokkal is segíteni próbálja, hogy a gyakorlat Magyarországon is minél előbb megvalósuljon. Ennek részei a következők:

  • A leghatékonyabb lépés a tartósabb elektronikai termékek felé a kötelező jótállás és szavatossági idő jelentős mértékű növelése.
  • Gazdasági ösztönzőkkel kell támogatni a tartósabb termékek gyártóit. Csökkentett általános forgalmi adóval és környezetvédelmi termékdíjjal többek között a hatékonyabb, kevesebb erőforrás-felhasználással működő, hosszabb jótállással és Magyarországon kiépített szervízhálózattal rendelkező termékek előállítói kapnának kedvezményeket.
  • A már nem használható termékek esetében támogatni kell a termékek visszavitelét – többek között műszaki termékekre vonatkozó betétdíj bevezetésével.
  • A gyártók számára kötelezővé kell tenni a termékek élettartamára, garanciájára, javíthatóságára, fejlesztési lehetőségeire vonatkozó információk közzétételét.
  • Jogszabályi eszközökkel a gyártók számára kötelezővé kell tenni a javíthatóság könnyebbé tételét.
  • Büntethetővé kell tenni a tervezett elavulás alkalmazását.

A kezdeményezők leszögezték, az aláírásgyűjtést mindaddig folytatják majd, amíg az általuk javasolt, tervezett elavulás elleni jogszabályok és intézkedések maradéktalanul meg nem valósulnak.

Így a kezdeményezéshez bármely magyar állampolgár bármikor csatlakozhat is, a részletek pedig ide kattintva elérhetőek.