Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

25 millió euróra büntette a francia fogyasztóvédelem az Apple-t

Ez a cikk több mint 4 éves.

Két éve robbant ki botrány az Apple körül azért, mert a cég bevallotta, hogy szándékosan lassítja le egyes régebbi készülékeit. Állításuk szerint ezzel az öregedő akkumulátorok okozta kellemetlenségeket akarták elkerülni: így nem kapcsoltak ki az iPhoneok egy nagyobb számítási-kapacitás igényű program megnyitásokkor és lassabban is merült le.

Azonban erről a gyakorlatról a cég „elfelejtette” tájékoztatni ügyfeleit.

Így az egyre lomhább készülék a fogyasztóban azt az érzést kelthette, hogy ideje újat vásárolnia. Ezzel szemben kiderült, hogy az akkumulátor cseréje is elegendő lett volna. Nagyjából 29 dolláros befektetés elég lett volna az eredeti gyorsaság visszaszerzéséhez, új készülék sokszoros áron való vásárlása helyett.

Franciaországban egy tervezett elavulás ellen küzdő civilszervezet, a Halte à l’Obsolescence Programmée (HOP) kezdeményezett vizsgálatot a cég ellen, még 2018 januárjában.  A szervezet egyik alapítója, Laetitia Vasseur történelmi jelentőségűnek nevezte az ügyben aratott győzelmüket: „ez a fogyasztók és a környezet számára is egyaránt fontos, hiszen a fenti gyakorlattal a gyártó instant hulladékot csinál az egyébként még használható készülékből.”

Az Apple belegyezett a pénzbüntetés megfizetésébe, valamint abba, hogy francia nyelvű honlapján egy, az üggyel kapcsolatos közleményt is megjelenít, harminc napon keresztül.

Európában nem egyedülálló, hogy a tervezett elavulással kapcsolatosan megbüntessenek egy óriáscéget: a Samsungot 5 míg (szintén) az Applet 10 millió euróra büntette tavaly az olasz fogyasztóvédelem. Nem ez az első eset abban sem, hogy a kaliforniai almás óriásnak a zsebébe kell nyúlnia a francia törvénykezésnek köszönhetően: a nyáron az alsóház fogadott el egy techóriásokat megadóztató törvényt.

(e-figyelő,Le Monde)