Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Faültetés, tüntető távollét a parlamenti emlékülésről – így emlékeztek a pártok a Trianon-évfordulón

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ugyan a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évforudulóján tartott plenáris emlékülésen nem szólalhattak fel a pártok frakciói, a maguk módján mindegyik párt megemlékezett a centenáriumról. Alább összefoglaltuk, hogyan. 

Az MSZP egy Facebook-posztban fejtette ki a párt állásponját:

„Trianon nem természeti katasztrófa volt, ami a semmiből jött és senki nem visel érte felelősséget. Bár közvetlen kiváltó oka a háborús vereség, ismertek azok az okok, amelyek miatt a vereség összeomláshoz vezetett: a magyar nacionalista politikai elit erőltetett magyarosító reformjai és a magyar szupremáció dominanciáját biztosító politika”

– írják megemlékezésükben. Hozzáteszik: szerintük Trianon traumáját az Európai Unión belüli valós nemzetegyesítéssel, a határok jelképessé tételével lehet meghaladni.

A párt prominensei csütörtökön a budapesti Liszt Ferenc téri Ady-szobornál is tartottak egy rövid megemlékezést, ezen Hiller István tartott beszédet.

A Demokratikus Koalíció június 4-én leginkább azzal emlékezett Trianonra, hogy tüntetlőeg nem vett, nem vett részt az ünnepi parlamenti plenáris ülésen, mondván, a megemlékezés „semmi másról nem szól, mint a nemzetből kirekesztésről”.

Ráadásul azok rekesztenek ki a nemzetből másokat, akik tönkreteszik Magyarországot, és akiktől a DK soha nem fogadna el kioktatást magyarságról és nemzeti érzésről – írták. A képviselőcsoport úgy fogalmazott: nem a Fidesz fogja megmondani magyarok millióinak, hogy az ő éppen aktuális világnézetük szerint mit kellene gondolnia mindenkinek a magyar történelem sorsfordító eseményeiről.

Gyurcsány Ferenc pártelnök május 30-i Facebook-posztjában  azt írta Trianon kapcsán: „Ne az elveszettet sirassuk, hanem a meglévőt építsük naggyá, sikeressé, erőssé!”

A Párbeszéd faültetéssel  egybekötött sajtótájékoztatóval emlékezett csütörtökön. Az eseményen Tordai Bence, a párt parlamenti képviselője úgy fogalmazott: „mellékes, hogy valaki jobboldali vagy baloldali, zöld, liberális vagy konzervatív meggyőződésű, mert Trianon összmagyar ügy.”

„A trianoni emlékezet egyik fő üzenete éppen az, hogy nem lehet embereket kirekeszteni a magyar nemzetből. Határokat át lehet rajzolni, de a magyar közösség összetartozása ennél sokkal erősebb”

– mondta Tordai.

Karácsony Gergely, a párt társelnökének Trianonnal kapcsolatos írása csütörtökön délelőtt jelent meg a Mércén.  A Párbeszéd emellett Trianon 100 címmel videókonferenciát is tartott.

Az LMP képviselői sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön, amelyen arról beszéltek: szerintük a magyar nemzet egy és bonthatatlan, és bár a trianoni tragédiát most feloldani nem lehet, emlékezni tudunk rá.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott: a magyar nemzet egy és bonthatatlan száz évvel a „gyalázatos trianoni békediktátum” aláírását követően is. Az LMP-s politikus szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy küzdeniük kell a magyar közösségeknek, hogy megkapják azokat a jogokat, amelyek megilletik őket. Nem nézhetjük tétlenül azt sem, hogy a magyarlakta régiók hátrányt szenvednek fejlesztéspolitikai szempontból is – fűzte hozzá.

Ungár Péter szerint a trianoni békediktátum egy igazságtalan és olyan rossz béke volt, ami nem is tudott békét garantálni a régióknak, egyúttal geopolitikai tragédiát eredményezett – mondta. Hozzátette, a tanulság az, hogy a nagyhatalmak Magyarországgal szemben bármikor eljárhatnak, és Magyarország csak magára számíthat a világpolitikában.

A Jobbik két videót is közzétett csütörtökön az emléknap alkalmából.

„Nem elég emlékezni Trianonra, küzdeni is kell lenne. 1920 június 4-én Trianon nem megtörtént, hanem elkezdődött, és mind a mai napig tart, csak ma nem a hazánkat, hanem a lelkünket, hitünket csonkítják. az a bizonyos kétharmad elvette sok ember hitét, sokan egyszerűen nem hisznek a változásban. De a saját problémáinkat csak mi magunk tudjuk megoldani”

– mondta ünnepi beszédében Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

A Fidesz közleményt adott ki, amelyben azt írták: „nincs még egy olyan nemzet a világon, amely ekkora tragédiát és csonkítást túlélt volna. Sőt, az elmúlt tíz év következetes nemzeti kormányzásának és a nemzeti összefogásnak köszönhetően mi magyarok itt, a Kárpát-medencében száz éve nem voltunk olyan erősek, mint most”. Orbán Viktor határon túli magyarokkal készült fotómontázst osztott meg közösségi oldalán.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András szerint „Magyarország vesztett 1920-ban. Vesztett, de nem győzték le végérvényesen. Fel kell állnunk, mert ez már egy új század. Egy új lehetőség, ahol már nem szeretnénk újra és újra vesztesek lenni.” Az évfordulóra írt publicisztikájában kiemeli, hogy számára a lecke az, hogy többé soha, semmilyen körülmények között nem lehet hagyni, hogy lemondjon a magyarokról Európa, hogy lemondjon rólunk az a közösség, amelyhez ezer éve tartozunk.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke és EP képviselője számára Trianon tragédiája a kirekesztés és az erőszak okozta kudarcokról szól. „A világháború, és a kegyetlen országfelosztás egy erős, multikulturális birodalom halálát, egy fejlődő, egyre szabadabb Európa végét hozta el. A határok átjárhatóságának reményét a rendszerváltás, majd az Európai Unió hozta el ” írja a képviselő Facebook-oldalán.

Azért, hogy a Momentumhoz való csatlakozást lehetővé tegyék a kettős állampolgársággal nem rendelkező magyarok számára is, a párt alapszabályt is módosított.

A Momentum ugyancsak készült videóval az évfordulóra:

Kiemelt kép: MTI/Nyikos Péter