Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országos Roma Önkormányzat: a rendőrség miért nem oszlatta fel a Mi Hazánk tüntetését?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közleményt adott ki az Országos Roma Önkormányzat a csütörtöki, nyíltan cigányellenes budapesti tüntetés miatt – írja a 24.hu. A szervezet úgy fogalmaz, megrendülten értesültek arról, hogy a Mi Hazánk Mozgalom a rendőrségi „tiltás” ellenére megtarthatta a rendezvényt az Önkormányzat székházától 50 méterre, és kiemelték, hogy hiába voltak a helyszínen rendőrök, nem intézkedtek a rendezvény feloszlatásáról.

Érdemes megjegyezni, hogy a BRFK egy az egyben nem mondta ki, hogy betiltják a demonstrációt, csupán azt írta határozatában, hogy a gyülekezés tilos a fenntartott veszélyhelyzetben, ezért mindenki szabálysértést követ el, aki részt vesz a rendezvényen. Az viszont  valóban meghökkentő volt, hogy a rendőrség ennek ellenére meglehetősen tétlen volt a demonstráción.

„A hazai cigányság tekintetében komoly veszélyt hordoz magában az, hogy különböző szélsőséges nézeteket valló társadalmi csoportok, futballhuligánok egy rendezvény keretében nyíltan cigányellenes kijelentéseket tehetnek.

Álláspontunk szerint a rendezvény lebonyolítása, így különösen az ott elhangzott beszédek, azoknak tartalma, a résztvevők megjelenése, a rendezvényen viselt öltözékek önmagukban és összességében is alkalmasak voltak a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására” – áll az ORÖ közleményében.

Éppen ezért az Országos Roma Önkormányzat jogi lépéseket is tesz, és feljelentést helyez kilátásba a rendezvény szervezői, azaz a Mi Hazánk Mozgalom ellen.

A közleményben úgy fogalmaznak, nem tűrhetjük tovább, hogy különböző szélsőséges politikai haszonlesők állandó céltáblája legyen a hazai cigányság, és nem tűrhetjük tovább azt sem, hogy akár csak verbális támadás is érje a magyarországi cigányságot. Az ORÖ ezen kívül ígéretet tett arra, hogy a jövőben minden törvényes eszközzel élni fognak az ellenük irányuló szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítása érdekében.

A május 29-i, Mi Hazánk Mozgalom által szervezett tüntetésre azután került sor, hogy május 22-én, szombat hajnalban az V. kerületi Deák téren több ember összeverekedett, és egy 16 és egy 21 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életüket vesztették. Ezután csütörtök estére szurkolói csoportok megemlékezést szerveztek a két áldozat emlékére, mivel egyikőjük az Újpest/Vízművek szurkolója volt, míg a fiatalabb a REAC-nak drukkolt.

Az elkövetők feltételezett származása miatt a Jobbikból kivált, hivatalosan 2018-ban megalakult, magát „nemzeti radikális pártként” minősítő Mi Hazánk Mozgalom azonnal rátelepült a meghirdetett megemlékezésre: a szélsőjobboldali párt alelnöke, Novák Előd „Tégy a magyargyűlölet ellen!” felkiáltással invitálta támogatóit egy felvonulásra „a bűnözés ellen”. A gyülekezőt az Országos Roma Önkormányzat épülete elé hirdették meg, onnan akartak átvonulni a Deák térre, hogy csatlakozzanak a szurkolói megemlékezéshez.

Címlapkép: Mérce fotó