Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német kormány akár 4 milliárd eurós pénzügyi segítséget is nyújthat az önkormányzatoknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ausztria után Németország kormánya is ígéretet tett arra, a koronavírus-járvány nyomán kialakult súlyos anyagi helyzetükben komplex segítséget nyújtanak az ország önkormányzatainak. Olaf Scholz, a szövetségi kormány szociáldemokrata pénzügyminisztere mindezt a Welt am Sonntagnak nyilatkozta vasárnap hajnalban.

A miniszter arról beszélt, a válság a legszegényebbeket, munkanélkülieket érinti majd a legjobban, azért – egyetértésben pártja, az SPD társelnökével, Norbert Walter-Borjanssal komplex tervet dolgozott ki arra, hogy a német városok és falvak közvetlenül is tudják segíteni lakóikat.

Ezért – a koalíciós partner CDU-val egyeztetve, éves szinte 3 milliárd eurós segélycsomagról szóló javaslatról beszélt az újságnak exkluzív interjúban Scholz.

Olaf Scholz beszélt arról is, pártja  azt is el akarja elérni, hogy a súlyos helyzetben a szövetségi kormány vállalja át az önkormányzatok fennálló, tetemes addósságállományát, így teremtve megfelelő anyagi mozgásteret nekik a válság alatt.

A CDU vezetői ezt a tervet már élesen ellenezték, nem utolsósorban azért, mert Németország EU-s szinten is éppen azért áll vitában az Európai Bizottsággal, mert ők, és egy alkotmánybírósági döntés is ellenzik, hogy az EU-s tagállamok adósságait a közös teherviselés jegyében egyenlően osszák el.

„Ha mindezt EU-s szinten ellenezzük, egészen elképzelhetetlen, hogy azután ugyanezt Németországon belül viszont megtegyük a városi tanácsokkal”

-szögezte le Andreas Jung, a CDU parlamenti frakcióvezető-helyettese a kedden folytatódó, segélyprogramról szóló koalíciós egyeztetések előtt.

Az SPD fő javaslatát így a nagyobbik kormányzó erő minden bizonnyal nem fogja elfogadni, helyettük, tárgyalási alapként vezette be a 3 milliárd eurós segélycsomagot, és különböző más pénzügyi intézkedéseket is.

Ilyen segítség lenne a CDU szerint például, hogy a német kormány átvállalja a munka nélkül maradtak lakhatási költségeit az önkormányzatok szociális bérlakás-rendszerétől addig, amíg újra munkába nem állnak.  felül nem 3, hanem évi 4 milliárd eurós segélyalapot hoznának létre a 2500 önkormányzatnak, és teljes egészében elengednék a városok kereskedelmi adóját 2020-ban és 2021-ben. Ez idén összesen 1.5 milliárd eurót, jövőre pedig 1.8 milliárd eurót hagyna az önkormányzatok kasszájában.

A kormány ezenkívül 90%-ban átvállalja az úgynevezett önkormányzati beruházási program költségeit, amelyet eddig 50%-ban a helyi vezetésnek kellett fizetnie infrastruktúra-fejlesztésre, és nagyberuházásokra. Mindennek célja, hogy ezek se álljanak le a járvány és a válság idejére.

Az tehát, hogy a német önkormányzatok jelentős segítségre számíthatnak a berlini kormánytól, már nem kétséges, szerdára azonban a koalíciós egyeztetések után az is kiderül, ennek mértéke mekkora lesz.

Az SPD társelnöke elégedetlenségét is hangsúlyozta, szerinte a CDU tervei nem igazságosak a német társadalommal szemben. Nobert Walter-Borjans ugyanis emlékeztetett: korábban Angela Merkel kormánya gond nélkül átvállalta a legnagyobb német óriáscégek összes terhét, nekik pedig igen jutányosan juttatott eurómilliárdokat, miközben az önkormányzatok adósságterheivel ugyanezt nem hajlandó megtenni.

Korábban már hír volt a magyar sajtóban, hogy Ausztria is hasonlóan nagy segélyprogramba kezdtek az önkormányzatok helyzetének könnyítésére: nyugati szomszédunknál a bajba jutott városok és falvak összesen 1 milliárd eurós segélyalapból pályázhatnak majd meg összegeket, az elnyert összeg 20%-át pedig ökológiai célokra kell, hogy fordítsák majd.

Mindeközben Karácsony Gergely korábban arról beszélt, a 2021-es magyar költségvetés, és a járvány miatt az önkormányzatokra kirótt „szolidaritási adó” azt jelenti, hogy a hazai önkormányzati rendszer egyszerűen csődbe mehet a jövő év folyamán. Karácsony az intézkedések kapcsán Orbán Viktor „hadüzenetének” minősítette a költségvetési terveket.