Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány kedden indítványozza a felhatalmazási törvény visszavonását – napi koronavírus összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

A veszélyhelyzet kihirdetésének 75. napjánál járunk, a május 25-i adatok szerint jelenleg 653 fertőzöttet és 835 gyógyultat tartanak számon Budapesten, illetve 901 beteget és 876 gyógyult embert vidéken. Ami a halálozásokat illeti, sajnos tegnapról mára is elhunyt 5 idős krónikus beteg. Müller Cecília a hétfői Operatív Törzs-tájékoztatón azt mondta, a betegek közel harmadát kell kórházban ápolni.

Világszerte 5 millió 407 ezer 701-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 345 060, a gyógyultaké pedig 2 millió 168 ezer 564 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint. Napi koronavírus összefoglalónk következik.

Magyarország

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebookon jelentette be, hogy a kormány kedden az Országgyülés elé terjeszti a rendkívüli jogrend visszavonását célzó törvényjavaslatot. Varga szerint a felhatalmazási törvényként elhíresült jogrendnek köszönhető, hogy a kormány az elmúlt hetekben gyors és eredményes döntéseket tudott hozni a járvány megfékezésére, így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket.

Az igazságügyi miniszter a posztban ezen kívül arra is emlékeztetett, hogy az ellenzék nem szavazta meg 2 hónapja a rendkívüli jogrendet, és hogy a kormány ez időszak alatt szerinte semmilyen segítséget nem kapott tőlük.

„Támogatás és nemzeti összefogás helyett az ellenzék példátlan dezinformációs kampányt folytatott a mainstream liberális médiával karöltve hazánkban és nemzetközi színtéren egyaránt” – fogalmazott Varga Judit a posztban.

➡️ A mai kormányülés fő témája a rendkívüli jogrend visszavonását célzó törvényjavaslat, amelyet holnap terjesztünk az…

Közzétette: Varga Judit – 2020. május 25., hétfő

Szijjártó Péter a határok lehetséges megnyitásáról egyeztetett az osztrák, cseh és szlovák külügyminiszterekkel – jelentette az MTI. Szijjártó Péter minderről egy élő videós bejelentkezés során adott hírt, amelyben hangsúlyozta: négy olyan országról van szó, amelyek Közép-Európában szorosan egymásra vannak utalva, és miután rendkívül aktívak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolataink, a határmenti közösségeink kapcsolati hálója is sűrű.

Hozzátette, továbbra is az egészség és az élet megvédése az első, de a felek igyekeznek június 15-ig megoldani, hogy a 4 ország polgárai szabadabban mozoghassanak egymás országai között.

Hétfő este reagált a Magyar Orvosi Kamara Kásler Miklós Emmi-miniszter azon nyilatkozatára, amellyel az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit, és hippokratészi esküjük megszegésével vádolta meg őket.

A MOK közleményében kijelentette: a teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a vádakat és a felelősség rájuk hárítását.

„A koronavírus az egész világon prioritássá tette az egészségügyet. Megmutatta, hogy nem csak az emberi test, a gazdaság is sebezhető erős egészségügy nélkül. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége várja, hogy a döntéshozók, miniszterek, akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást, mindenkor hitelesen vállalják fel döntéseik következményeit. A nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen” – fogalmazott a MOK elnöksége.

Külföld

Ahogy arról mi is beszámoltunk, múlt hétvégén kiderült, hogy Dominic Cummings brit miniszteri főtanácsadó március 27-én a Londontól több mint 400 kilométerre északkeletre lévő Durham megyébe, szülei birtokára autózott, holott a brit kormány alig néhány nappal korábban elrendelte, hogy a lakosság csak a legszükségesebb esetekben lépjen ki utcára, és a hozzátartozók látogatása is tilos volt – írja az MTI helyszíni tudósítása.

Cummings hétfő délután sajtótájékoztatót tartott a kínos leleplezéssel kapcsolatban, miután ügyéből hamar belpolitikai botrány kerekedett, és az ellenzék mellett a kormányzó Konzervatív Párt több képviselője is a lemondását követelte.

A brit tanácsadó a tájékoztatón elmondta: ő és felesége is azt gyanította, hogy koronavírusosak, a 4 éves gyereküket pedig nem volt kire hagyni Londonban, ezért észszerűnek tűnt, hogy a családjával a szülők közelébe utazannak. Az édesapja farmján egy különálló, az idős szülők otthonától 50 méterre lévő házban laktak, és nem is érintkeztek velük, csupán a távolból beszélgettek egymással – közölte a Guardian.

Cummings ezen kívül elismerte azt is, hogy még a karantén lejárta előtt látogatást tett az 50 kilométerre lévő Barnard Castle kisvárosban, és hozzátette: ez nem városnézés volt, hanem próbavezetés, mivel a feltételezett betegsége alatt gondok akadtak a látásával, és a Londonba visszavezető hosszú út előtt ki akarta próbálni, tud-e biztonságosan vezetni.

A brit miniszteri főtanácsadó leszögezte: a botrány ellenére nem fog lemondani posztjáról.

Németországban 2,2 százalékkal csökkent a GDP az első negyedévben, ami ennél nagyobb mértékben csak 2009 második negyedévében csökkent, akkor 4,7 százalékos volt a visszaesés az előző időszakhoz képest. A Destatist adata szerint ezzel a német gazdaság technikai recesszióba került. Emellett szintén ebből az országból érkezett a hír, hogy 9 milliárd euró körüli tőkeinjekciót kap a Lufthansa légitársaság a német államtól, valamint 3 milliárd euró hitelt az állami bankon keresztül, 20 százalékos állami részesedésért cserébe.

Közép-Kelet-Európából hétfőn számos helyről elég biztató hírek jöttek: Csehországban 2 és fél hónapos szünet után újra megnyíltak az általános iskolák alsó tagozatai, a vendéglők, a szállodák, a strandok, a múzeumok, illetve újra látogathatók a kórházak és az idősotthonok is. Az országban emellett már maszk nélkül is szabad járni köztereken, csupán a tömegközlekedésen és zárt termekben kell viselni azokat. Összesen egyébként majdnem 9000 ember fertőződött meg az új koronavírussal Csehországban, de közülük már több mint 6000 meggyógyult. A halálos áldozatok száma rendkívül alacsony volt, 315, és az utóbbi napokban is alig növekedett.

Eközben Szerbiában vasárnapról hétfőre 11 092-ről 11 159-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ugyanakkor a járvány kitörése óta másodszor fordult elő, hogy nem volt az országban halálos áldozat.

Koszovóban az utóbbi 24 órában egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak, így az azonosított fertőzöttek száma továbbra is 1032.

Montenegróban pedig egyenesen 20 napja nem regisztráltak új esetet, és az első fertőzöttet is mindössze 69 nappal ezelőtt vették nyilvántartásba. Eddig kilencen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe az országban, de az MTI azt írta, hétfő reggelre már mindenki meggyógyult. Amennyiben június 2-ig nem regisztrálnak új betegeket, hivatalosnak tekintik, hogy a járvány náluk véget ért.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt összesen tízzel, 2391-ről 2401-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, ami jó hír, ugyanis a járvány kitörése óta nem regisztráltak ilyen kevés napi esetet. A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy hamarosan lecseng az járvány Bosznia-Hercegovinában is.

És végül Lengyelországból is jó hírek érkeztek: az utóbbi 24 óra alatt egy haláleset sem történt a koronavírus-járvány miatt, és az új fertőzések többségét is egy gócpontban, a szilézai bányavidéken jegyezték fel hétfőn. A varsói kormány ezért a korlátozások további feloldására készül.

Eközben Olaszországban az Infostart szerint a kormány azt tervezi, hogy 60 ezer önkéntest jelöl ki „korona-házmesternek”, akik azt ellenőrzik, az emberek betartják-e a távolságtartást, és ha nem, megpróbálják meggyőzni őket arról, hogy tartsák be.

„A tervezet szerint az önkéntesek kék mellényt viselnek majd, „fegyverzetük pedig a szóbeli meggyőzés és a mosollyal kísért kedvesség lesz” – idézi az Infostart Francesco Bocciát, az olasz regionális ügyek miniszterét.

Az országban egyébként február végén volt annyira alacsony a napi új esetszám, mint hétfőn.

Spanyolország pedig bejelentette, hogy júliustól megnyitják a határokat a külföldiek előtt, és feloldják rájuk nézve a karantén intézkedéseket. A külügyminiszter szerint a nehezén már túl van az ország, és szükséges visszaállítani az életet, hiszen a turizmus hiánya nagyon nagy károkat okozott az országban – írja a Portfolio.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt