Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A karantént megszegő Dominic Cummings konzervatív főtanácsadó távozását követelik Angliában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sorra követelik vezető angol politikusok a korábbi Brexit-kampányt vezető Dominic Cummings miniszterelnöki főtanácsadó lemondását, kirúgását. Boris Johnson angol miniszterelnök főtanácsadója azután került az érdeklődés kereszttüzébe, hogy tegnap kiderült: mikor március végén az akkor már fertőzött Boris Johnson miniszterelnök meglátogatása után Cummings koronavírusos tüneteket kezdett mutatni,

karantén helyett családjával Londonból több mint négyszáz kilométerrel arrébb, Durhambe utazott, a szülővárosába.

Ekkoriban a kormány már életbe léptette az utazási korlátozásokat Angliában, valamint előírta azt is, hogy lehetőség szerint mindenki maradjon otthon, tehát Dominic Cummings megszegte a törvényt. Ráadásul nem is egyszer: Cummings a vidékre utazását követően Durhamben is megszegte a lakhelyelhagyási tilalmat, aztán Londonba is visszautazott, majd megint elment Durhambe.

Ez egy helyi lakosnak is feltűnt – március végén bejelentést tettek a rendőrségnél Cummings ellen. A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a hatóságok március 31-én felvették a kapcsolatot a bejelentett egyénnel, aki ténylegesen a feljelentő által megadott címen tartózkodott.

A nemzeti rendőrségi iránymutatásokkal összhangban a tisztviselők elmagyarázták a családnak a karantén irányelveit, és megismételték az alapvető utazásokkal kapcsolatos irányadó tanácsokat.” – mondta a durhami rendőrség szóvivője.

Ennek ellenére Cummings alig néhány nappal később, április 5-én újból megszegte a karantént, amikor fiával a szülei házának közelében látták – tehát alig egy héttel később, mint hogy a vírus tüneteit észlelni kezdte magán.

Dominic Cummings felesége, Mary Wakefield az angol Spectator magazin munkatársaként cikkben számolt be arról, hogy családjával hogyan vészelték át a vírust és a karantént, azonban az az apró részlet, hogy valójában pontosan be sem tartották, valamint elhagyták Londont is, kimaradt a cikkből.

A Downing Street 10 és Boris Johnson angol miniszterelnök a többszörös megkeresések ellenére sem fordult Cummings ellen, Johnson „teljes támogatását” fejezte ki főtanácsadója mellett.

Azonban ahogy a részletek fokozatosan nyilvánosságra kerültek, széles körű tiltakozás bontakozott ki Cummingsszal szemben:

az otthon maradás fontosságát hirdető Boris Johnson közvetlen közelében különösen rosszul veszi ki magát, hogy Cummings a jelek szerint úgy vélte, rá kevésbé vonatkoznak a törvények, mint az átlagemberre.

Ezt vasárnap már egyre több konzervatív képviselő is felismerte, valamint spontán tiltakozók jelentek meg Cummings londoni házánál, egy autóról pedig Boris Johnson otthonmaradásra intő videóüzenetét kezdték lejátszani.


A munkáspárti politikusok után vasárnap délutánra már több konzervatív képviselő is felemelte a szavát Cummings ellen, közülük a közösségi média nyomására olyanok is, akik korábban még a tanácsadó védelmében szólaltak fel.

Robert Halfon harlowi tory képviselő először a fenti tweettel fejezte ki támogatását Cummings iránt: „Egy beteg pár több mint 260 mérföldet megtesz annak érdekében, hogy biztosítsák a kisgyermekük megfelelő ellátását. Bizonyos körökben ez az évtized bűnténye. Tényleg ilyen országban élünk?” – írta először Halfon, majd vasárnap Facebook oldalán kért elnézést, állítása szerint „megbánta” a tweetjét, és aki törvényt sértett, annak felelnie kell a tetteiért.

Vasárnap délutánra már több mint hetvenezer ember írta alá a Dominic Cummings eltávolítását követelő petíciót, rengetegen vetik szemére, hogy nem azért tartották olyan szigorúan a közösségi távolságtartás és a karantén szabályait, hogy bárki vezető politikai körökből aztán úgy érezhesse, bármit megtehet. Véleményük szerint amennyiben Boris Johnson nem távolítja el Cummingsot főtanácsadói posztjáról, az a belé vetett bizalom megtörését jelenti, valamint egy hibás döntés mind vezetőként, mind morálisan.