Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Száz betegen kezdenek tesztelni egy japán gyógyszert Pécsen – koronavírus összefoglaló szombaton

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vuhanban irdatlan tömeget teszteltek egy nap alatt, Magyarországon gyógyszerkísérletbe kezdenek, Spanyolországban pedig várják a turistákat a nyárra, ha esetleg valakinek kedve szottyanna egy Corona-ra a strandon.

Ahogy esténként megszokhattátok az elmúlt időszakban, ismét jelentkezik koronavírus-összefoglalónk a nap legfontosabb híreivel a témában, hogy egyben zúdíthassuk rátok azt a rengeteg információt, amitől a nap folyamán megóvtunk titeket.

Belföldön

nemsokára megkezdik a favipiravir tartalmú gyógyszer tesztelését száz, koronavírus-fertőzésben megbetegedett emberen a Pécsi Tudományegyetemen, miután a japán kormány 12 200 ilyen típusú hatóanyagot tartalmazó tablettát ajándékozott Magyarországnak. További jó hír, hogy először haladta meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét, azonban nem mindenki boldog a javulás miatt meghozott döntésektől, a szakszervezet szerint például egyáltalán nem megnyugtató az iskolák újranyitása.

Noha az egészségügyi fejlemények bizakodásra adnak okot, sajnos a gazdasági válság továbbra is tombol Magyarországon – és hol van még a vége! – de szerencsére Németh Szilárd bement a napi vírusinfóba elmondani, hogy a toborzóirodákban szeretettel várják a munkanélkülieket, lehet menni havi bruttó 161 ezer forintért katonának.

Aki ennél szerencsésebb, annak a munkáltatója talán hozzájutott állami bértámogatáshoz, Palkovics miniszter szerint immár 110 000 ember bértámogatására adtak be igényt a vállalatok, ezt pedig nem máshol, mint az alsópáhoki Kolping hotelben osztotta meg az egybegyűltekkel. A szállodát is támogatják dolgozói megtartásában, de a héten már egy 950 millió forintos fejlesztési támogatással is kedveskedtek az intézménynek.

Gazdaság- és lakosságvédelmi célokra el is döntötte a kormány, hogy uniós hitelt vesz fel, még ha korábban hallani sem akart ilyesmiről Orbán Viktor miniszterelnök, ki tudja, lehet hogy még valamilyen újabb támogatási formáról is hallhatunk majd az elkövetkezendő napokban.

Egyébként megtámogathatná a kormány a kórházakat is, hisz a koronavírus-válság kitörése óta még jobban eladósodtak: 13 milliárd forinttal nőtt az adósságállományuk, miután a béreken kívül másra nem nagyon tudtak költeni az elmúlt két hónapban.

Az Európai Unióban

a magukat takarékos négyeknek nevező országok – Ausztria, Svédország, Dánia és Hollandia – blokkolják a történelmi jelentőségű francia-német javaslatot (ami azért történelmi jelentőségű, mert a németektől ilyet nemigen hallhattunk eddig), miszerint az uniós országok közösen viselnék a válság terheit, egy 500 milliárd eurós, közösen felvett, majd a rászorulóknak kiosztott hitel formájában.

Ezzel szemben a tehetősektől a szegények felé irányuló újraelosztást elutasító, a gazdagabbak közé tartozó négy ország segítség helyett inkább kedvező kamatozású hiteleket nyújtana, amikkel ott lennénk, ahol a part szakad – végtére is a bajban lévőknek a törlesztésükkel kellene foglalatoskodniuk, amennyiben sikerül talpra állítani a gazdaságukat.

A szomszédban

Szlovéniában nem találtak egyetlen új fertőzöttet sem, Szlovákiában is csak egyet, vagyis úgy tűnik, ezen országokban sikerült megfogni a járványt, legalábbis az első hullámát. Ukrajna már nem ilyen szerencsés, egy nap alatt 432 új azonosított esettel 20 580-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és a növekmény nem csökken, vagyis nem lassul egyelőre a járvány terjedése

Brazília

lehet a járvány új epicentruma, már most a másodikak a regisztrált fertőzöttek számát tekintve, 330 000 beteggel, és pénteken 1 001 halottal egy nap alatt. Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója elmondta,

„bizonyos tekintetben Dél-Amerika vált a járvány új epicentrumává. Sok dél-amerikai országban láttunk növekvő esetszámokat (…) sok országban aggasztó a helyzet, de világos, hogy jelenleg Brazília a legérintettebb.”

Kínában

a mai napon egyetlen új fertőzöttet sem találtak, annak ellenére sem, hogy Vuhanban, a járvány eredeti epicentrumában 1,4 millió embert teszteltek egy nap alatt, miután úgy döntöttek a hatóságok, hogy tíz nap alatt letesztelik a város teljes, 11 milliós lakosságát.

Spanyolország,

amely az egyik legsúlyosabban érintett európai ország – több, mint 280 ezer fertőzöttel és 28 ezer halottal – a kormány döntésének értelmében júliustól megnyitja határait a nemzetközi turizmus előtt. Ez annak köszönhető, hogy a napi új fertőzések és elhunytak száma radikálisan lecsökkent, és a héten már a két gócpont, Madrid és Barcelona térségében is megkezdődhettek a lazítások. Pedro Sánchez miniszterelnök szerint az ország túl van a nehezén, mondván „a spanyol nép fékezte meg a vírust”, a bejelentésekkel párhuzamosan pedig kihirdették az ország eddigi leghosszabb, tíznapos gyászidőszakát jövő keddtől.

A koronavírus-járvány és a válság magával hozott némi pozitív fejleményt az országban, bevezetnek egyfajta alapjövedelmet. A koalíciós programban is szereplő intézkedés értelmében 850 ezer háztartás fog a létfenntartáshoz szükséges mennyiségű jövedelmet kapni az államtól, tehát nem feltétlen nélküli alapjövedelemről beszélünk, így ez inkább egyfajta szociális segély, melynek költségvetési vonzata 3 milliárd euró.

Oroszországban

is rendesen elszabadult a járvány, azon belül Moszkva a legsúlyosabb gócpont és szemben azzal, hogy eddig a társadalom két és fél százalékos átfertőzöttségét becsülték, egy moszkvai laboratórium több, mint 40 000 ember bevonásával készült kutatása szerint az arány 14 százalék körül van, vagyis nagyjából minden hetedik moszkvai átesett már a víruson.

A Közel-Kelet

olajban gazdag országaiból vendégmunkások hadai vették hazafelé az irányt, a szolgáltató szektor rosszabbul fizető állásaiban, építőiparban és egyéb nem túl kívánatos helyeken dolgozó ázsiai munkások a gazdaság leállásával nem tudnak az országokban maradni, miután nem fizetik béreiket – amint nincs szükség a szélsőségesen kizsákmányolt munkások munkaerejére, a rendszer igyekszik tőlük mihamarább szabadulni.

Indiában

pedig végre rendeződni látszik valamelyest az ország különböző pontjain rekedt 3,6 millió országon belüli vendégmunkás sorsa, a gazdaság leállásával és a korlátozó intézkedések bevezetésével magukra maradt embereket 2 600 különvonattal igyekeznek hazajuttatni a hatóságok.

Magyarán míg a világ egy részén, főleg az Európai Unióban és a távol-keleten már lecsengőben van a járvány, a világ más részein még bőven tombol – és abban bizonyosak lehetünk, hogy még sokáig velünk marad, és jó, ha nem kell ismételten komoly korlátozásokat bevezetni ott, ahol egyszer már enyhítettek rajtuk.

Címlapkép: MTI/Vajda János