Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégiscsak kell Orbánnak az uniós hitel, amiről hallani sem akart

Ez a cikk több mint 3 éves.

Alighogy kedden elfogadta a SURE bevezetéséről szóló rendeletet, melynek keretében az Európai Unió hiteleket biztosít a rászoruló tagállamok számára, hogy a koronavírus-járvánnyal érkezett válságkezelő programokat finanszírozzák, Magyarország már pénteken csatlakozott a programhoz – írja a Napi.

A SURE keretében jelen állás szerint akár százmilliárd euró kölcsönt vehet fel az érintett ország, ebből lehet kipótolni az állami programok költségvetését, végső soron az Unió szándékai szerint ezzel lehet finanszírozni az emberek életszínvonalának a megóvását.

Érdekes adalék, hogy Orbán korábban nem volt oda az ötletért, hogy hitelből finanszírozza a kormány a válságkezelést.

Többek között az április harmadikán felvett Kossuth rádiós interjújában is többször hozza fel a hitel felvételét, mint elrettentő lehetőséget, melyet véleménye szerint úgy lehet elkerülni, ha a kormány a munkahelyek megvédésére koncentrál a segélyezés helyett. Aznap – egyébként mikor a SURE programról először lehetett olvasni a magyar sajtóban – elmondta azt is, éppúgy nem kíván élni az EU-s hitel lehetőségével sem:

„Én szívesen osztogatok pénzt, de hol van az a pénz? Tehát itt látom, mindenki beszél, ellenzéki térfélen különösen valami európai uniós pénzekről. Én egy fillért nem látok ebből. Ezek tényszerűen nem igaz állítások. Ingyen pénz sosincs. Pénzt lehet osztogatni, de minden pénzt előbb vagy utóbb meg kell termelni. Ha először osztottad szét, akkor utána kell megdolgozni érte, de olyan, hogy ajándékként, munka nélkül, erőfeszítés nélkül pénzhez juthasson egy közösség, és azt csak úgy szétoszthassa, olyat még a világ nem látott. Hitelből lehet, de akkor a végén te fogod a hitel árát megfizetni, és az mindig sokkal többe kerül, mintha dolgoztál volna. Ez a szabály, amit az életemben megtanultam.”

Ez az Orbán-kormány válságkezelési stratégiájában beállt változás vélhetően annak köszönhető, hogy a kormányfő és csapata rájöttek, a válság tovább fog húzódni, és mélyebb lesz, mint amire számítottak, ne adj’ isten több hulláma lesz a járványnak (ahogy arról a miniszterelnök egyébként beszélt már). Ez a felismerés vezethetett oda is, hogy a Magyar Közlöny pénteki számában, melyben a programhoz való csatlakozásról szóló kormányrendelet is olvasható, a kormány elrendeli a SZÉP kártya szociális hozzájárulási adómentességének meghosszabbítását is, június 30-ról december 31-re.

Az összeget a február 1-től kezdődően, a koronavírus-járvány okozta válság hatásainak az enyhítésére hozott intézkedésekre lehet elszámolni, többek között a bérkiegészítés, vagy az egyes iparágakban, mint a turizmusban a munkahelyek megtartására adott támogatások fedezeteként.

Korábban úgy tűnt, az Orbán-kormány szinte példátlan módon arra játszik, hogy a válságon hamar túllendül legalábbis az Unió gazdasága, így ismét fel lehet pörgetni az exportot, a nemzeti oligarchiát pedig a kiemelt gazdasági ágazatoknak nyújtott támogatásokkal tartja a felszínen – miközben a lehető legkevesebb szociális segítségnyújtásra törekszik, bízva abban, hogy a cégek majd kitermelik a dolgozók bérét.

A SURE programhoz való csatlakozás ugyanakkor azt is jelentheti, hogy a rendszerváltás óta nem látott mértékű gazdasági összeomlás és az azzal együtt járó, egekbe szökő munkanélküliség hatására a kormány változtatni készül kirívóan szűkmarkú segélyezési politikáján, és a kibővített közmunkaprogram, valamint a hadsereg felduzzasztása mellett más megoldásokat is igyekszik bevezetni az emberek megélhetésének biztosítása érdekében.

Címlapkép: Dominique HOMMEL/EP