Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki polgármesterek: ne vonjon el több forrást a kormány az önkormányzatoktól

Ez a cikk több mint 3 éves.

Felhívást küldött Magyarország kormányának a Szabad Városok szövetsége. A Karácsony Gergely és a legnagyobb ellenzéki városok vezetői által jegyzet dokumentumban azt írják, a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza és a járvány nyomában érkező gazdasági és szociális válság kezelése csak a kormány és az önkormányzatok közös feladat- és tehermegosztásával lehet sikeres.

Ahogy írják, a kormány mind a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének, mind a főpolgármesternek azt ígérték, egy hónapon belül egyeztetést kezdenek velük. Az egy hónap rég eltelt és még időpontot sem jelöltek ki.

Mégis statáriális döntés készül arról, hogy a települések saját bevételeinek jelentős részét kitevő helyi iparűzési adó beszedésének jogát a települések választott vezetői helyett a megyei önkormányzatokhoz utalhatják.

„Ez az elveiben elfogadhatatlan, gyakorlatában pedig káros javaslat alkalmas a választói akarat megcsúfolására: a településeink fejlődését alapvetően meghatározó bevételek feletti rendelkezés jogát a megválasztott települési vezetők helyett a megyei önkormányzati vezetőkhöz telepíti.”

A városvezetők követelik, hogy a kormány tartsa a szavát, mihamarabb jelölje ki az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetés időpontját, és ezen egyeztetés napirendjére kerüljön föl a „különleges gazdasági övezetről” szóló törvényjavaslat módosítása, illetve visszavonása.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden éjszaka nyújtott be törvényjavaslatot, amelynek értelmében a kormány az egész országra kiterjesztené a gödi modellt.

A Magyar Közlönyben április 17-én megjelent rendelet lehetőséget ad „a nemzetgazdaság stabilitásának érdekében”, valamint” a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése és a meglévő munkahelyek megőrzése vagy új munkahelyek létesítése céljából” különleges gazdasági övezetek létrehozására. Ezzel az érintett településeknek az önkormányzat legfőbb bevételi forrását, a helyi iparűzési adó átadja a megyének.

A Magyar Közlönyben akkor olyan területekről volt szó, amelyeken a nemzetgazdaság által kiemelt jelentőségű beruházások folynak, a megye területének jelentős részére kihatnak gazdaságilag, segítenek megállítani a helyi munkanélküliséget és megtartják a munkaerőt, és nem mellesleg legalább 100 milliárd forint a teljes költségigényük.

A Semjén által benyújtott törvényjavaslat viszont már csak 5 milliárdról ír a korábbi 100 milliárd helyett, amellyel várhatóan jóval több önkormányzat lesz ebben érintett, tehát több település iparűzési adója vándorol majd át a megyei közgyűléshez – amelyekben egyébként jellemzően a kormánypártiak vannak többségben.

A gödi modellről és arról, hogy az hogyan vet alá mindent a nagyvállalatok érdekeinek itt írtunk hosszabban.

A fővárost, megyei jogú városokat is magába foglaló szabad önkormányzatok a járvány elleni védekezés második szakaszának és a gazdasági-szociális válságkezelés sikere érdekében a következő elvárásokat fogalmazzák meg és ajánlásokat teszik a kormány felé:

  1. Az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetések lefolytatása nélkül a Kormány ne hozzon döntést az önkormányzatokat érintő kérdésekben!
  2. Az önkormányzatoktól további forrást ne vonjon el! A korábban elvont forrásokat a veszélyhelyzet elmúltával, egyeztetett ütemezéssel fizesse vissza!
  3. A járvány elleni védekezésben használja fel az önkormányzatok javaslatait, különös tekintettel az egészségügyi és szociális dolgozók védelmére.
  4. A szociális krízishelyzet kezelésére hozzon létre az önkormányzatokkal közös pénzügyi alapot. Az alap felhasználása az önkormányzatokkal egyeztetve, az önkormányzatok ellátórendszerein keresztül történjen.
  5. Az önkormányzatok bevonásával dolgozza ki Magyarország gazdaságának újraindításának programját.
  6. Az önkormányzatok vállalják, hogy a velük egyeztetett kormányzati – egészségügyi, szociális, gazdasági – cselekvési terveket a lehető leghatékonyabban hajtják végre.
  7. A Kormány számoljon el a védekezésre költött közpénzekkel, a beszerzett felszerelésekkel, mint ahogy az önkormányzatok is elszámolnak az általuk beszerzett eszközökkel.
  8. A Kormány folyamatosan tájékoztassa az önkormányzatokat az őket is érintő kormányzati döntésekről, a járvány elleni védekezés irányításáról és a valós járványhelyzetről!

Ahogy az aláíró főpolgármester, helyettesei és polgármesterek fogalmaznak, az önkormányzatok bizonyították, hogy a polgárok számíthatnak rájuk, hogy a leggyorsabb, leghatékonyabb segítség a közvetlen kapcsolat a helyben élőkkel. Ezért kérik a kormányt, tekintse stratégiai partnernek az önkormányzatokat, mert annak hiányában a lakosság egészsége és szociális biztonsága is veszélyeztetve van.

„A válságkezelés nem lehet sikeres az önkormányzatok bevonása nélkül, és kudarcra van ítélve, ha ellenükre történik.”

Az aláíró polgármesterek: Karácsony Gergely (Budapest), Botka László (Szeged), Nemény András (Szombathely), Péterffy Attila (Pécs), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely), Csőzik László (Érd), Nyirati Klára (Baja), Hegedűs Péter (Balmazújváros), Wittinghoff Tamás (Budaörs), Leidinger István (Pomáz) hozzájuk csatlakoztak a főpolgármester helyettesei is.

A polgármesterek által képviselt önkormányzatok alatt összesen több, mint 2 millió 340 ezer ember él, azaz négyből egy magyar a felhívást intéző városok egyikének polgára.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt