Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiterjesztené a kormány a gödi modellt, megfosztva az önkormányzatokat legfontosabb bevételüktől

Ez a cikk több mint 4 éves.

Törvényjavaslatot nyújtott be Semjén Zsolt kedd éjszaka, amelynek értelmében a  kormány az egész országra kiterjesztené a gödi modellt, ahol áprilisban egy kormányrendelettel vették el az önkormányzat iparűzési adóból származó bevételét – írja a 444.

Az ATV azt írja, a javaslat szerint a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét különleges gazdasági övezetté nyilvánítanák.

Amint arról mi is beszámoltunk, április közepén a Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amelyben „a nemzetgazdaság stabilitásának érdekében”, valamint ” a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése és a meglévő munkahelyek megőrzése vagy új munkahelyek létesítése céljából” a kormány lehetőséget ad magának arra, hogy különleges gazdasági övezeteket hozzon létre.

Ez a titulus pedig azzal jár, hogy az érintett településeknek az önkormányzat legfőbb bevételi forrását, a helyi iparűzési adót oda kell adniuk a megyének.

A Magyar Közlönyben akkor olyan területekről volt szó, amelyeken a nemzetgazdaság által kiemelt jelentőségű beruházások folynak, a megye területének jelentős részére kihatnak gazdaságilag, segítenek megállítani a helyi munkanélküliséget és megtartják a munkaerőt, és nem mellesleg  legalább 100 milliárd forint a teljes költségigényük.

A Semjén által benyújtott törvényjavaslat viszont már csak 5 milliárdról ír a korábbi 100 milliárd helyett, amellyel várhatóan jóval több önkormányzat lesz ebben érintett, tehát több település iparűzési adója vándorol majd át a megyei közgyűléshez – amelyekben egyébként jellemzően a kormánypártiak vannak többségben.

A 444 rávilágít arra is, hogy a Semjén-féle javaslat tartalmazza azt a novemberben már beígért módosítást is, amely előírja, hogy a települések által beszedett iparűzési adót elsőként tömegközlekedésre, a fennmaradó összeget pedig a szociális ellátások finanszírozására kell fordítani.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor