Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szokatlan nyíltsággal bírálja Obama Trump koronavírus elleni védekezését

Ez a cikk több mint 3 éves.

Barack Obama előző amerikai elnök szokatlanul éles kritikával élt Donald Trump járvány elleni védekezését illetően egy szombaton tartott beszédében. Kijelentéseit tovább erősíti, hogy az aktuálisan hivatalban lévő elnököt nem szokás elődei által bírálni az USA-ban, valamint múlt héten egy kiszivárgott telefonhívásban „kaotikus, abszolút katasztrófának” nevezte a Trump vezette járványválaszt.

„Ez a világjárvány teljesen, véglegesen világossá tette azt, hogy sok vezető pozícióban lévő embernek fogalma sincsen, hogy mit csinál. Sokan még csak úgy sem tesznek, mintha ők irányítanának bármit is”

– mondta el Obama a hagyományosan fekete főiskolák és egyetemek (HBCU) közös diplomaosztó ünnepségén tartott online beszédében szombaton. Ezek azok intézmények, amelyek még a faji alapú diszkriminációt megszüntető 1964-es polgárjogi törvény előtt, kifejezetten a feketék szegregált egyetemi oktatására jöttek létre. Ennek megfelelően a volt amerikai elnök nyíltan beszélt a járvány feketéket érintő erősebb hatásairól is:

„Legyünk őszinték, egy ilyen betegség csak rávilágít a megbújó egyenlőtlenségekre és az extra terhekre, amelyekkel a fekete közösségeknek a történelem folyamán meg kellett birkózniuk ebben az országban.

Látjuk, hogy a Covid-19 aránytalanul nagy hatással van a közösségeinkre.”

A volt elnök arról beszélt diplomaosztó beszédében, hogy többszörös válság bontakozik ki jelenleg az Egyesült Államokban: egyrészt aránytalanul nagy mértékben sújtja a koronavírus-járvány a színesbőrűeket, másrészt pedig a lezárások gazdasági visszaesést, munkanélküliséget idéznek elő.

Eddig több mint harmincötmillió emberrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma a járvány kezdete óta az országban, valamint majdnem másfél millió diagnosztizált fertőzöttről lehet tudni. Obama kitért továbbá a feketéket érintő rendőri erőszakra, azon belül pedig a kocogás közben ok nélkül meggyilkolt Ahmaud Arbery elmúlt hetekben óriási felháborodást kiváltó esetére is. A fegyvertelen Arberyt egy volt rendőrtiszt és annak fia fényes nappal vette üldözőbe és lőtte le, a férfi belehalt a támadásba.

„Nem mindennapi idők járnak. Azt várják el tőletek, hogy egyedül boldoguljatok egy elkeserítő világjárvány és egy szörnyű recesszió közepette.”

– mondta Obama.

Bár Obama többnyire elkerüli a konkrét kritikát Trumppal szemben, egy múlt héten kiszivárgott telefonhívásban „kaotikus abszolút katasztrófának” nevezte az amerikai kormány vírusra adott válaszát.

A (vélhetően szándékosan) kiszivárogtatott hívásban a volt elnök arról is beszélt, hogy veszélyeztetheti a jogállamiságot az igazságügyi minisztérium azon döntése, miszerint ejtik a vádakat a korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó, a 2016-os elnökválasztásra gyakorolt orosz befolyással kapcsolatban kihallgatott Michael Flynn ellen. Ezt követően Mitch McConnell republikánus szenátor felszólította Obamát, hogy „fogja be a száját”.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban emlegetik Obamát az amerikai közéletben: Trump egyik legújabb, 126(!) tweetet magába foglaló twitteres ámokfutásával (ez elnöksége több mint három éve alatt az eddigi harmadik legtöbb tweet egy nap alatt) útjára indította az #Obamagate-et, ami ahhoz a narratívához tér vissza, hogy a Trump szerint ártatlan Michael Flynn meggyanúsítása valamiképpen Obamától ered, tehát Trump szerint Obama összeesküvést szőtt ellene és bűnt követett el. Ezzel Trump egyúttal az ellene az idén novemberi elnökválasztáson induló Joe Biden demokrata elnökjelöltet is támadja, aki Obama korábbi alelnöke volt.

(Guardian, Al Jazeera, Washington Post)