Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány 82 milliárdot csoportosít át a Gazdaságvédelmi Alapból a Budapest-Belgrád vasútvonalra

Ez a cikk több mint 3 éves.

A péntek esti Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kormány összesen 82 119 109 398 forint átcsoportosítását rendeli el a Gazdaságvédelmi Alapból a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére.

Az Index azt írja, Magyarország 2020-as költségvetéséből eredetileg 61 milliárd körüli összeget szántak a beruházásra, de így már több mint 143 milliárdot tesz bele a magyar kormány az összesen nagyjából 750 milliárdos, 80-85 százalékban kínai hitelből finanszírozott vasútvonal-fejlesztésbe.

A vasútvonalból egyébként 166 kilométernyi esik az ország területére, azaz kilométerenként több mint 4 és fél milliárd forintba kerül a megépítése.

Amint arra a K-Monitor cikke rámutat, a nyilvános információk alapján a beruházás a kínai fél érdekét szolgálja, a magyar adófizetőknek kétséges a projekt hosszú távú megtérülése is.

A beruházással kapcsolatban korábban az is nagy hírt keltett, hogy magyar részről Mészáros Lőrinc kapta meg a projekt lebonyolításának jogát, a kormány pedig egy salátatörvény-javaslattal 10 évre titkosítaná az üggyel kapcsolatos szerződéseket.

Az átcsoportosítással összefüggésben lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppen tegnap utazott Belgrádba, hogy tárgyaljon Aleksandar Vucic szerb elnökkel.

A két államfő péntek délután közös sajtótájékoztatót is tartott, ugyanakkor az átcsoportosításról ott nem esett szó, Orbán nagy bejelentése az volt, hogy május végén kész visszavonni a felhatalmazási törvényt.

Az MTI szerint a magyar miniszterelnök a szerbiai látogatást követően péntek délután Hszi Csin-ping kínai elnökkel is tárgyalt telefonon, de a Távirati Iroda a tárgyalás részleteit nem közölte, csupán annyit írt, hogy a két ország vezetője a megbeszélésen a járvány utáni gazdasági együttműködés legfontosabb kérdéseiről egyeztetett.

A Gazdaságvédelmi Alapbot a kormány április elején jelentette be, együtt a Járványügyi Védekezési Alappal. Viszont amíg az előbbiről már részletesen tudni lehet, hogy mire mennyi pénz jut (a vállalkozások megmentésére sok, a dolgozók megsegítésére annál kevesebb), addig a Gazdaságvédelmi Alapról egyelőre csak annyi ismert, hogy összesen 1345 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaság védelmére és újraindítására, és ezt tárcáktól vonta el és csoportosította át a kormány.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd