Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

500 millió forint közpénzzel segítette ki a csődközelben álló Széchenyi Bankot Budavár előző polgármestere 2014-ben

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Újabb csontváz esett ki a szekrényből” – önkormányzati kasszából származó ötszáz millió forinttal akart a csőd szélén álló Széchenyi Bankon segíteni az I. kerület volt polgármestere, Nagy Gábor Tamás 2014-ben, derítette ki Gelencsér Ferenc jelenlegi alpogármester.

Gelencsér közrendért és zöld ügyekért felelős alpolgármester bevallása szerint megválasztása óta „folyamatosan keresi az előző vezetés gyanús, kerületet megkárosító ügyeit”. Az alpolgármester így figyelt fel a Budavári önkormányzat költségvetéséből hiányzó 500 millió forint esetére, amelyet az előző, fideszes polgármester a csődközelben álló Széchenyi Bank támogatására adott kölcsön. Érdekesség, hogy Gelencsér úgy tudja, a hiányzó összeg 2018-ig a biztos pénzkészlet részeként volt feltűntetve, amely bármikor az önkormányzat rendelkezésére állhatott, csak később korrigálták a függő követelések közé sorolva.

„A mostani vezetésre pedig majd a veszteség elkönyvelése marad, mintha mi okoztuk volna ezt az anyagi kárt”

-teszi hozzá.

A drága „kölcsön” története 2013-ban kezdődött, amikor is Nagy Gábor Tamás volt polgármester egy rendeletben felemelte a saját hatáskörben leköthető összeg határát 100 millió forintról 500 millió forintra, a lekötés időtartamát 30 napról 6 hónapra. Félmilliárd forint befektetéséhez innentől tehát elég volt a polgármester aláírása. Ugyanezen év áprilisában döntött úgy a kerület vezetése, hogy az egy évvel korábban még veszteséges Széchenyi Bankban köti le ezt az összeget, a rendeletben meghatározott maximális időtartamra.

2013. júlis elsején a Nemzetgazdasági Minisztérium 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a Széchenyi Bank Zrt.-ben. „Az azért mindenki számára egyértelmű, hogy egy ilyen ügylet nem egyik napról a másikra történik, tehát erősen feltételezhető, hogy erről a lépésről a már hetekkel, hónapokkal korábban tudhattak a Fideszben”, Gelencsér szerint tehát sejthető, hogy

a Fidesz ekkor „erősen javasolta” a fideszes polgármestereknek, hogy mielőtt az állam egy előző évben veszteséges bankot kvázi megvásárol, támogassák meg azt némi tőkével.

„A lekötés teljes titokban történt, a polgármester nem tájékoztatta sem a pénzügyi bizottságot, sem a közgyűlést arról, hogy az önkormányzat forrásaiból 500 millió forintot a fideszes Széchenyi bankban kötött le. A tranzakció még a 2013-as szeptemberi pénzügyi beszámolóból is abszolút kimaradt”

-írja Gelencsér.

A féléves lekötés 2013. novemberében járt le, ám a befektetést pár napon belül megismételték, ahogyan 2014. májusában is. A kamatokat az önkormányzat kivette, ám ezek mértéke Gelencsér szerint annyira elenyésző lehetett, hogy a vizsgálat során a költségvetés bevételi oldalán nem találták meg. A következő évben pedig már érezhető volt, hogy a Széchenyi Bank a csőd szélén áll: olyannyira, hogy az év végére az Magyar Nemzeti Bank 5 millió forintra csökkentette a rövid lejáratú kifizetések összegét. Az önkormányzat által befektetett 500 millió forint lekötése pár nappal később ért véget,

ám Gelencsér szerint az előző polgármester ekkor, ahelyett, hogy mentette volna az adőfizetők pénzét, inkább egy fideszes bank támogatását választotta.

Nagy Gábor Tamás ezután levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, amelynek legfontosabb részét Gelencsér nyilvánosság elé tárta a posztjában:

„Ha feltörnénk a lekötésünket és visszautaltatnánk a lekötött összeget, olyan lavinát indíthatunk el, amely esetleg pánikhelyzetet teremt. Megrendülhet a bizalom egy állami tulajdonúként ismert bankkal szemben, és ennek következményeit nem vállalhattuk fel.”

Az önkormányzat mostani vezetése Gelencsér beszámolója alapján az ügyben jogi szakvéleményt kért, amely alapján bűntetőfeljelentést tesznek nagy értékű hűtlen kezelés miatt.

„Persze Polt Pétertől nem várunk sokat – de kötelességünk elindítani az eljárást”.

Gelencsér az ügyben sajtótájékoztatót is tartott a kerület polgármesterével, V. Naszályi Mártával közösen, az ott készült felvétel visszanézhető:

Címlapkép: MTI/Soós Lajos