Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony a fővárosi kormányhivatal kizárását kezdeményezi a Pesti úti idősotthon vizsgálatából

Ez a cikk több mint 3 éves.

Karácsony Gergely Facebookon jelentette be kedd késő este, hogy nyilvánosságra hozzák a főváros válaszát, amit a budapesti kormányhivatal Pesti úti idősotthonban végzett ellenőrzéseire adtak,  ugyanis a jelentés „hemzseg a tévedésektől és hazugságoktól”. A Fővárosi Önkormányzat válasza, illetve maga a kormányhivatal vizsgálati anyaga is elérhető már a budapest.hu weboldalon.

A főpolgármester április 3-án jelentette be, hogy 5-en megfertőződtek koronavírussal a Pesti úti idősek otthonában, majd nem sokkal később drasztikusan nőni kezdett az intézményben a megbetegédesek száma, jelenleg is több száz fertőzött van.

A témát szinte azonnal felkapta a kormány kommunikációs gépezete, hogy ezzel is Karácsony alkalmatlanságát próbálja meg bizonygatni. Ugyanakkor a járványügy és elsőre a kormányhivatal sem talált jogsértést az intézményben, illetve Müller Cecília országos tisztifőorvos személyesen is meglátogatta az intézményt, aki szintén nem tapasztalt durva hiányosságokat.

Április végén a kormányközeli médiumok arról adtak hírt, hogy a hivatal jelentése szerint az idősotthonban nem voltak orvosok a szúrópróbaszerű ellenőrzésekkor: egy hét alatt öt helyszíni vizsgálatot végeztek, és négy alkalommal nem találtak orvost az otthonban. Akkor a Hír TV-nek egy kormánymegbízott nyilatkozott is, és azt mondta, aggasztó, hogy a gócpontnak számító intézményben hiányos az ellátás, így erről szóltak a tisztifőorvosnak is.

A városvezetés frissen közzétett, 18 oldalas cáfolatából a 24.hu készített kivonatot, ebből többek között kiderül, hogy

az intézményben márciusban minden nap, áprilisban pedig vagy egy tucatnyi napon volt orvosi jelenlét.

A Fővárosi Önkormányzat szerint az intézmény mindvégig erőn felül gondoskodott az orvosi jelenlétről úgy, hogy március 31-től már járványügyi zárlat volt az intézményben. Az orvosi munkakör a jogszabályok szerint megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban is betölthető, nincs ok számonkérni „főállású” orvos jelenlétét. Azt sem írja elő jogszabály, hogy közalkalmazott orvost kell alkalmazni – írja a 24.hu.

A városvezetés ezen kívül leírta azt is, hogy a folyamatos, napi 24 órás orvosi jelenlétet egyetlen jogszabály sem írja elő szociális intézmény vonatkozásában.

De ettől függetlenül is, a rendelkezésre álló szerződések szerint az intézmény az előírt 40 órával szemben 8 orvossal, összesen heti 53 óra szakorvosi ellátásra kötött szerződést, továbbá 2020. március 20-ig egy fő közalkalmazott orvos heti 32 órában, illetve 2020. április 13-tól egy orvos heti 20 órában is dolgozik.

„Budapest Főváros Kormányhivatala mintha a politikai hadjárathoz akarna muníciót adni hazug állításokkal. A nyilvánvaló részrehajlás és politikai elfogultság miatt kezdeményezzük a fővárosi kormányhivatal kizárását a Pesti úti idősotthont érintő vizsgálatokból. Állunk minden vizsgálat elé, de az csakis elfogulatlan, pártatlan és tényszerű lehet” – írta a főpolgármester Facebookon.

Hozzátette, tisztában van vele, hogy az efféle politikai támadásoknak ő a célpontja, csakhogy akik őt célozzák, másokat is eltalálnak.

Az orvosok például már szóltak arról, hogy az ellátást veszélyeztetik az egymással is konfiguráló vizsgálók, illetve volt, aki felmondott amiatt, hogy a kormány kommunikációjának célkeresztje lett a Pesti úti otthon.

Karácsony emlékeztetett, hogy a kormányhivatal jelentésére a törvény szerint az intézménynek és a fenntartónak lehet és kell reagálni, csakhogy a jelentés már a válaszadás határideje előtt meglepő módon a „lakájmédiánál” landolt, és mint látható, lejáratókampány is indult a kormányhivatal vádjai alapján.

„Budapest Főváros Kormányhivatala ezek után méltatlanná és alkalmatlanná vált a pártatlan vizsgálatok lefolytatására. Ezért kezdeményezzük a kizárásukat” – fogalmazott a főpolgármester.

Reggel a lakásom előtt várt a Hír tv, lett belőle egy kis testmozgás: én elbringáztam, ők futottak utánam. Persze ők is…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. május 5., kedd

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán