Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márciusi magyar munkanélküliségi adatok: az álláskeresők 45%-a nem kapott semmiféle támogatást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megjelent a Nemzeti Foglalkoztatottsági Szolgálat (NFSZ) honlapján a március hónapra vonatkozó részletes kimutatás a magyarországi munkanélküliségről – vette észre a Portfolio.hu. Mintegy hatvanezer álláskereső kérte március folyamán nyilvántartásba vételét az illetékes járási vagy kerületi hivatalnál, az akkori 281 ezer álláskeresőnek 45%-a pedig nem kapott pénzbeli támogatást munkanélküliségével összefüggésben. Már a 281 ezer fős adat is 17 ezer fős növekedést jelent februárhoz képest.

A lap szerint jelentősen romlott a munkanélküliségi adatok transzparenciája a járvány kezdete óta, a mostani részletes adatok is csak három hét csúszással jelentek meg. Egy héttel ezelőtt derült ki az is, hogy a KSH szerint március folyamán 56 ezer ember veszítette el munkáját, akiknek több mint egyötöde a 16-24-es korcsoportból került ki – hét százalékuk most első alkalommal regisztrált álláskeresőnek, ami 7,8 százalékos növekedés ugyanezen csoportnál 2019 ugyanezen időszakához képest. A koronavírus-járvánnyal nő az álláskeresők aránya is, most már több mint hét százalék, valamint az egy éven túli álláskeresők számában is 3,7%-os növekedés figyelhető meg. Ezzel jelenleg 72,1 ezer ember tartozik azok közé, akik tartósan, legalább már egy éve munkanélküliek.

A hónapban összesen 281 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, azonban a valós szám ennél magasabb, a Portfolio értesülései szerint mostanra 330 ezer ember körüli szám lehet.

A most közzétett adatok szerint 151,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 54,4 százaléka részesült álláskeresési ellátásban, 45,6%-a kapott szociális jellegű támogatást, valamint közel felük, 46,2% semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott – ez majdnem 130 ezer embert jelent.

Az elbocsátások főként a fővárost, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintették: az érintett megyékben és Budapesten legnagyobb mértékben a vendéglátás, szállodaipar, éttermek, fémmegmunkálás, háztartási villamos készülék gyártása, sportszergyártás, falemezgyártás, erdészet és egyéb erdőgazdálkodási tevékenység, vagyonkezelés és felsőruházat-gyártás területén dolgozók veszítették el munkáikat.

Több mint ezer főt érintett csoportos leépítés március folyamán, ez az előző hónapban 363 volt, ezzel látható, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után szinte azonnal megkezdődött a leépítési hullám. A Portfolio által megkeresett szakértők az akár 10 százalékos munkanélküliségi rátától tartanak, valamint az NFSZ elemzése szerint is

„az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, amit a jelenleg zajló globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet minden jel szerint megtör majd.”

 

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt