Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Most adósodnak el a magyar diákok: 3 nap alatt négyezren igényelték az új Diákhitelt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A bevezetése óta eltelt kicsit több mint három nap alatt mintegy 4000-en igényelték a maximum félmillió forintos, teljesen szabad felhasználású kamatmentes Diákhitel Pluszt – mondta a Diákhitel Központ vezérigazgatója hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Magyar Péter elmondta, ez a központ történetének egy nagy sikere, ugyanakkor elszomorító is, hiszen azt jelzi, nagyon sok diák került nehéz helyzetbe a járvány idején – idézte a vezérigazgatót az MTI.

A Diákhitel Plusz tehát siker a központnak, szomorú a diákoknak.

De még mennyire az! Nem véletlen, hogy tegnap a Hallgatói Szakszervezet (HASZ) kampányba fogott a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került felsőoktatási hallgatók helyzetének javítására.

Ugyanis a koronavírus okozta gazdasági és társadalmi változások következtében a hallgatók közül nagyon sokan vesztették el munkájukat, és a bevételkiesés miatt súlyos anyagi nehézségekkel küzdenek – márpedig ez ma rengeteg hallgatót érint, hiszen korábbi felmérés szerint az egyetemi hallgatók több mint harmada egész évben, a szorgalmi időszakban és a szünetekben is dolgozik.

Emellett a HASZ arra is emlékeztet:

„Miközben egyre erősebben jelentkeznek a válság hatásai a felsőoktatásban a kormány további megszorításokkal sújtja az állami egyetemeket. Összesen több milliárd forintot vonnak meg olyan intézményektől mint az ELTE vagy a Pécsi Tudományegyetem, mikor a hallgatóknak, az oktatónak és az intézményi dolgozóknak a legnagyobb szüksége lenne a kiszámítható támogatásra!”

És ne felejtsük el: mindezek mellett a kormány a felsőoktatásban tanulóknak nem/sem kínál olyan érdemi segítséget, amely lehetővé tenné, hogy a most kieső költségeik mellett például az egyetemi befizetéseik, vagy akár a lakhatásuk finanszírozása megoldható legyen (és emlékezzünk vissza arra, hogyan paterolták ki a kollégistákat is egyik napról a másikra a kollégiumokból).

Arra is a HASZ hívta fel a figyelmet, hogy valójában a diákhitel nem érdemi segítség. Mint írták:

„Ez nem más, mint a valódi segítségnyújtás helyett a probléma szőnyeg alá söprése, a gazdasági nehézségeket ugyanis nem emeli le a hallgatók válláról. Senki nem akarja az életét adóssággal elkezdeni és ez a lehetőség, sajnos a legkiszolgáltatottabbaknak nem kínál valódi alternatívát. Annyit mond mindössze, a nehéz helyzetért, amibe önhibádon kívül kerültél, bűnhődhetsz később is.”

Mert egy hitel – legyen az akár kamatmentes és szabadon felhasználható, mint a Diákhitel Plusz -, legfeljebb tüneti kezelésre jó, de a problémát magát nem oldja meg. Csak elodázza.

Címlapkép: Tüntetés az oktatás szabadságáért, 2018. november 24. (Fotó: Markoszov Szergej / Mérce)