Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy friss felmérés szerint minden harmadik magyar család anyagi nehézségekkel küzd

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Kantar Hungary piackutató cég és a K&H bank készített felmérést a családok anyagi helyzetéről, ebből kiderült, hogy 18 százalékuk éppen, hogy csak belefér a havi büdzséjébe, 10 százalékuk minden hónapban anyagi problémákkal szembesül, 3 százalékuknak pedig nélkülözniük kell a megélhetés érdekében – írja a Napi.hu.

A felmérésből ezen kívül kiderült az is, hogy a háztartások 32 százalékának nincsenek megélhetési problémái, de félretenni nem tudnak, 31 százalékuk alkalmanként azért tud spórolni, 8 százalékuknak pedig sikerül rendszeresen megtakarítani a mindennapi kiadások mellett. Ez összesen 71 százalék, ami azt jelenti, hogy a családok 29 százalékának valamilyen anyagi nehézséggel kellett szembesülnie.

Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek 58 százaléka egyfajta figyelmeztetésként is tekint a koronavírus miatt kialakult helyzetre, vagyis a pénzügyek megtervezésében előrelátóbb lesz a jövőben – ezt főleg a 18-29 éves korosztály válaszadói mondták.

A Kantar Hungary ezen kívül arra is kíváncsi volt, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással van az emberek anyagi terveire: itt 18 százalék vélte úgy, hogy az ő jövőjét a vírus e téren vélhetően nem fogja befolyásolni.

A Napi.hu szerint a gazdasági helyzetet viszont jóval többen látják borúsan: a megkérdezettek mindössze 16 százaléka bízik abban, hogy a vírus levonulásával hamar talpra áll a gazdaság, 67 százalékuk szerint hosszú időbe fog telni, mire helyreállnak a dolgok.

A Kantar Hungary a felmérés során azt az eredményt kapta, hogy a magyarok 77 százalékának alakította át a mindennapjait a járványhelyzet, és a megkérdezetteknek csupán a 12 százaléka mondta azt, hogy nincs hatással az életére a koronavírus.

Ezen kívül pedig kiderült az is, hogy az emberek 66 százaléka nagyon aggódik a koronavírus-járvány miatt,  a válaszadók 39 százaléka pedig fél attól, hogy bármennyire is igyekszik megóvni magát, ennek ellenére megfertőződik.

A válaszadók 31 százaléka bízik abban, hogy nem lesz baja, ha eleget tesz az óvintézkedéseknek és az előírásoknak, és 16 százalék az, aki egyáltalán nem tart a vírustól.

Éppen szerdán jelent meg egy másik hasonló kutatás, amit az egykori MTA-intézet, Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézet a készített. Ők is nagyon hasonló megállapításra jutottak, az ő eredményeikből az derült ki, hogy

a magyar háztartások 33 százaléka, vagyis több mint 3 millió ember nem tudna egy váratlan kiadást fedezni.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán