Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A frusztráció és a koronavírus okozta stigma miatt világszerte orvosokat és egészségügyi dolgozókat bántalmaznak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyre többször éri erőszakos támadás az egészségügyi dolgozókat Indiában, írja a Bloomberg. A lakosság attól fél, hogy a fertőzötteket kezelő orvosok és ápolók tovább terjesztik az új koronavírust, a fokozódó helyzet miatt a mára tervezett csendes megemlékezést is lefújták, amelynek keretében gyertyát gyújtottak volna a vírus elleni harc frontvonalában dolgozókért.

Narendra Modi miniszterelnök kormánya ennek fényében arra kérte az Indiai Orvosi Szövetséget, hogy inkább ne tartsák meg a demonstrációjukat, a dolgozóknak támogatást és védelmet ígért.

A lap szerint Indiában rengeteg hamis hír terjed a vírussal kapcsolatban a social media platformokon, az emberek bizalma megrendült az egészségügy iránt, a közösségi távolságtartás miatt szigorúan lezárt ország lakosságában egyre csak nő a feszültség.

A félelem miatt több egészségügyi dolgozót is arra akartak kényszeríteni a szomszédok, hogy kiköltözzön lakásából, de olyan is volt, hogy a szükséghelyzet miatt berendelt orvost hazaútján rendőrök állították meg, majd gumibottal ütötték. Előző héten Inadur városának szegénynegyedében egy doktornőt bántalmaztak, aki egy igazoltan koronvírusos férfi a személyes kontaktjait kutatta fel éppen. A Bloomberg beszámolója szerint mintegy százan kerítették be a dolgozókat és köveket, botokat dobáltak rájuk.

A legmegrázóbb eset a hét elején történt: egy koronavírusban elhunyt orvos holttestét szállító konvojt támadtak meg helyiek; a roham a temetés alatt sem hagyott alább, az orvos barátait és családját kövekkel és ágakkal dobálták. Az orvosok szövetsége „extrém provokációnak” nevezte az esetet.

Az egészségügyi dolgozók világszerte elszenvedői a vírus okozta stigmának és a bezártság okozta frusztrációnak: Ausztráliában a héten rasszista verbális abúzus ért egy orvost, Szudánban pedig rendszeresen rendőrök törnek rá a dolgukat végző doktorokra, akik emiatt sztrájkot fontolgatnak.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán