Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ingyenes maszkot oszt a Fővárosi Önkormányzat és a BKK a közösségi közlekedést használóknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A napokban ingyenes arcmaszkokat kezd osztani Fővárosi Önkormányzat és a BKK a közösségi közlekedésen utazóknak, hogy megakadályozzák a koronavírus járvány további terjedését, derül ki a Budapesti Közlekedési Központ közleményéből.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tegnap jelentette be, hogy a tömegközlekedésen utazók számára kötelező lesz az arc eltakarása maszkkal, kendővel vagy sállal, de ezen kívül az üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is hordani kell majd a felszerelést.

A mosható és vasalható maszkokat az új utazási feltétel érvénybe lépését megelőzően és azt követően is hetente többször, reggel 7 és 9 óra között, összesen 10 forgalmas csomóponton osztják majd a BKK munkatársai.

Összesen 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak majd szét ingyenesen, a kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozott, első körben 5 ezer, később várhatóan 25 ezer maszkot szolgáltatnak az utazóközönségnek.

„A BKK számára fontos az utazóközönségünk egészsége, ezért szeretnénk ezekkel az aktivitásokkal is hozzájárulni ahhoz, hogy utasaink elkerüljék a fertőzést”

– nyilatkozta Dr. Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója.

Az alábbi helyszíneken osztanak maszkot a következő napokban:

  • Batthyány tér M – metróbejárat
  • Deák Ferenc tér M – M3-as metróbejárat
  • Kelenföld vasútállomás M – Őrmezői oldal, a metró mozgólépcső előtt
  • Keleti pályaudvar – 7-es busz peron, a belváros felé
  • Kőbánya-Kispest M – metrópótló peron, buszvégállomás
  • Nagyvárad tér M – metróbejárat
  • Nyugati pályaudvar – 4-es és 6-os villamos Nagykörút felőli metróbejárat
  • Örs vezér tere M – metróbejárat
  • Széll Kálmán tér M – metróbejárat
  • Újpest Központ M – metróbejárat

Az intézkedés betartására a közterületi FUTÁR-kijelzők, illetve a járműveken hangosbemondó és kihelyezett tájékoztató anyagok emlékeztetik majd a lakosságot. A közlemény szerint több környező, európai fővárosban is elrendelték már a maszkviselést tömegközlekedési eszközökön, például Prágában és Bécsen is. A fővárosban a rendelet érvénybe lépése után is rendszeresen, naponta fertőtlenítik a járművek közösen használat felületeit, így a leszállásjelző gombokat, a kapaszkodókat, az ülőfelületeket és az ablaknyitókat is.

A maszkviselés helyes módjáról és tisztításáról a BKK oldalán lehet tájékozódni, ahogyan a közösségi közlekedés etikus használatáról is.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt