Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szülők arra kérik az összes érintettet, ne hagyják szó nélkül az idei érettségivel járó jogsértéseket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az érettségi tervezett időpontja (május 4.) vészesen közeledik, a vele járó egészségügyi és egyéb kockázatokon aggódó diákoknak, szülőknek és tanároknak pedig most a Szülői Hang azt javasolja, tegyenek hivatalos panaszt a kormánynál, az ombudsmannál és/vagy az oktatási jogok biztosánál.

A szülői közösség szerint

a kormányzat cserbenhagyja az érettségizőket, mivel a lebonyolításának tervezett módja kockáztatja az abban résztvevők egészségét, miközben a diákokat „méltatlan dilemma” elé állítja, amikor arra kényszeríti őket, hogy az egyéni előmenetelük és a családjuk vagy saját egészségük között válasszanak.

Emellett a távoktatás is behozhatatlan hátrányokat okoz sok tanulónak, hiszen egyrészt annak minősége nagyon különböző (a tanároknak sem volt kellő idejük felkészülni rá), másrészt a diákok egy része nem rendelkezik megfelelő technikai eszközökkel és feltételekkel ahhoz, hogy hatékonyan részt tudjon benne venni.

További problémát jelent, hogy „sok tanulónál nyilvánvalóan nehézséget, stresszt okozott maga a kialakult járványhelyzet is. A diákokra óriási mentális teher nehezedett, kiszakítva a kortárs közösségből, a támogató pedagógiai segítségből, gyakran a létbizonytalansággal küszködő családi háttérrel nem lehet elvárni teljes értékű felkészülést sem” – írja a Szülői Hang hétfői közleményében.

Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár április 9-én jelentette be, hogy az írásbeli érettségit menetrend szerint megtartják, a szóbeli és gyakorlati vizsgákat viszont nem. Emellett arról is rendelkezett a kormány, hogy csak a végzős diákok érettségizhetnek, de senkinek sem kötelező, aki nem felvételizik sehova. Az államtitkár érettségire vonatkozó javaslátáról ide kattintva olvasható Juhász Ágnes véleménycikke, aki szerint a kormány terve nem törekszik eléggé a személyes találkozások csökkentésére a vészhelyzet idején.

Azonban még most is számos egyéb lehetőség állna a kormány előtt, hogy biztonságosabban, illetve az érintettek szempontjait jobban figyelembe vevő körülményeket biztosítsanak az érettségihez.

A Szülői Hang már az előző héten is jelezte az érettségivel kapcsolatos kifogásait és ajánlásait, akkor megajánlott érettségi osztályzatot javasolt a szervezet, valamint, hogy csökkentsék a személyes megjelenések számát a vizsgákon és bővítsék a felsőoktatási keretszámokat is. Ezeket a szülők a hétfői közleményükben is megismételték és továbbra is arra kérik a kormányt, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel.

A közösség nyomatékosan felhívja arra a figyelmet, hogy Orbán Viktor szakemberekre hivatkozva épp az érettségi kezdetét megelőző napra várja a járvány tetőzését. „Mindezek után megmagyarázhatatlan, mire alapozva lehet az írásbeli érettségi megtartását mégis biztonságosnak ítélni?” – teszik fel a közleményben a kérdést. Egészségügyi szempontból a következő problémákat látják a legsúlyosabbnak:

  • A tanulók egy része hatósági karantén alatt lehet a vizsga időpontjában, ők nem kaptak módot arra, hogy az érettségit letegyék, így a felsőoktatásban tanulmányaikat nem tudják folytatni.
  • A tanulók közül sokan bár tünetmentesek, de tudtukon kívül kapcsolatba léphettek fertőzött személyekkel, akár hordozóként elősegíthetik a járvány terjedését.
  • A tanulók az írásbeli érettségin való megjelenéssel saját egészségüket is veszélyeztetik, különösen azok, akik valamilyen betegségben is szenvednek.
  • Sok tanuló él egy háztartásban idős vagy beteg családtaggal, az érettségin való megjelenéssel a diákok akaratlanul őket is veszélyeztetik.  A vizsga lebonyolításában részt vevő, a vizsgalapokat javító pedagógusok, az iskola működtetésében segítő technikai személyzet és közvetve azok családjai is veszélyeztetetté válnak.

A Szülői Hang azt kéri a diákoktól és családjaiktól, hogy „ne hagyják szó nélkül a várható jogsérelmeket, és tegyenek panaszt a kormánynál, az Ombudsmannál és/vagy az Oktatási Jogok Biztosánál.” A közlemény felhívja arra a figyelmet, hogy az Alaptörvény garantálja az egészséghez, az oktatáshoz és az esélyegyenlőséghez való jogot, így ezeket „méltán várjuk el az államtól.” A szervezet szerint bár a panasztétel nem tud azonnali megoldást nyújtani a problémára, de

„Ha tömegesen jelezzük a sérelmeket, akkor azzal a kormányzatra is nyomást gyakorolhatunk.”

Az érettségi tervezett lebonyolításának módja ellen tiltakozni lehet:

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor