Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Állami Számvevőszék újra lecsap: most a DK teljes állami támogatását vennék el

Ez a cikk több mint 3 éves.

Online sajtótájékoztatón jelentette be Sebián-Petrovszki László, hogy pártja, a Demokratikus Koalíció levelet kapott az Állami Számvevőszéktől. Sok köszönet nem volt benne: az ÁSZ ugyanis megvonná a párttól a teljes állami finanszírozását, arra hivatkozva, hogy a DK nem tudott olyan számlákat bemutatni, amelyek elégtek a központi irodájukat megsemmisítő 2018 végi tűzben.

Sebián-Petrovszki azt is jelezte: ezeknek a számláknak, amelyeknek a hiányával a támogatás megvonását indokolja az ÁSZ, a másolatai javarészt megvannak a számvevőszéknél, vagyis olyan papírokat kérnek rajtuk számon, amelyeket már egyszer benyújtottak, a DK azonban az eredeti példányokat a tűz miatt nem tudja felmutatni.

A DK pártigazgatója szerint az is aggályos, hogy az ÁSZ a tűzről, amiben a jelzett számlák megsemmisültek, még csak említést sem tesz, mintha mi sem történt volna.

A Népszava az ügyben kereste az Állami Számvevőszéket is, ám kérdésükre csak annyit közöltek, jelentéseik mindaddig nem nyilvánosak, amíg a teljes ellenőrzést nem zárták le. A DK-nak a jelentéstervezet kézhezvételétől számítva 15 napja van reagálni az abban foglaltakra – erre a Népszava információi szerint már pénteken sor került –, a választ az ÁSZ ellenőreinek pedig értékelni kell, ezt követően kerülhet lezárásra az ellenőrzés.

A DK közleményben reagált az esetre. Mint írják:

„A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a Fidesz által megszállt Pártállami Számvevőszék a járvány leple alatt meg akarja szüntetni a DK, egyben a legnagyobb ellenzéki párt teljes állami támogatását. Szeretnénk előre szólni: ha a hatalom azt gondolja, hogy ezek után nem fogjuk megkérdezni, hogy miért nincs maszk, miért nincs teszt, miért nincs érdemi válságkezelés, akkor nagyon téved, mert mi tenni fogjuk a dolgunkat ezután is. Megbüntetni meg lehet minket, de elhallgattatni soha.”

Az Állami Számvevőszék nem sokkal a DK közleménye után kiadta a sajátját. Ebben úgy fogalmaztak:

„A Demokratikus Koalíció pártigazgatójának mai nyilatkozata is azt bizonyítja, hogy Magyarországon működik a jogállam, a független Állami Számvevőszék – az Alaptörvény előírásainak megfelelően – ellátja a törvényekben előírt feladatait. Az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően végzi a döntő mértékben közpénzekből működő pártok törvényességi ellenőrzését.”

Az ÁSz mindenkit megnyugtatott, hogy a vonatkozó törvényi előírások alapján végzi hét párt – közte a Demokratikus Koalíció – 2017-2018. évekre vonatkozó, törvényben előírt ellenőrzését, így a DK ellenőrzése is a törvényi előírásoknak megfelelően zajlik, a párt elnöke pedig észrevételt tett.

Az Állami Számvevőszék gyakorlatától egyébként nem idegen az ellenzéki pártok keménykezű ellenőrzése és büntetése.

Emlékezetes, hogy 2019 elején az ÁSZ a Párbeszéd és a Momentum költségvetési támogatását is felfüggesztette, arra hivatkozva, hogy nem átláthatóan és elszámoltathatóan számoltak be a 2018-as választási kampányköltéseikről. Aztán utóbb  csak kiderült, hogy a Momentum megpróbálta időben felvenni a kapcsolatot a számvevőszékkel, a Párbeszéd pedig minden bekért dokumentumot megküldött, csak valahogy ez elkerülte az ÁSZ figyelmét…

Aztán a Magyar Kétfarkú Kutyapárt került sorra, akik a Facebookon jegyezték meg, hogy 5 helyett 8 munkanapjukba telt, hogy beküldjék az összes dokumentumot, ehhez képest az ÁSZ „úgy tesz, mintha nem kapott volna tőlünk semmit. Az ÁSZ-al beszélni fél éve nem sikerül: emailekre nem válaszolnak, telefont nem veszik fel, a bírósági tárgyalásra nem jöttek el, és iwiw-en is elérhetetlen a szervezet.”

A Jobbikra pedig gigabüntetéseket róttak ki (a végszámla az 1 milliárdot közelítette), ráadásul volt közte olyan tétel is, amelyhez hasonlóért a Fideszt nem büntették meg korábban.

Külön szépsége volt annak a történetnek, hogy miután a Jobbik hangosan tiltakozott az eljárás ellen, a jogállamiság és a demokrácia sérelmét emlegetve, még az ÁSZ vádolta politikai nyomásgyakorlással a Jobbikot.

Az Állami Számvevőszék elnöke, a volt fideszes képviselő Domokos László mostanában életvezetési tanácsokkal látja el a kialakuló válságban munkájukat, biztos jövedelmüket elvesztő családokat: azt javasolta nekik, hogy spóroljanak, és akkor minden rendben lesz. Hogy miből, azt azonban nem mondta meg.

Sebián-Petrovszki sajtótájékoztatója itt megnézhető:

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán