Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégis elkaszálja az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Véget ért az Állami Számvevőszék vizsgálata, úgy tűnik, a Momentum és a Párbeszéd is nehéz helyzetbe kerül.

Az ÁSZ még tavaly októberben kezdeményezte a két párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, azzal az indokkal, hogy nem tudták elérni őket, ezért a 2018-as választási kampányköltéseikkel sem számoltak el szabályszerűen. A Momentum és a Párbeszéd is rögvest reagált a hírre:

A Momentum Mozgalom képviselői szerint ők számtalanszor keresték az ÁSZ-t, amely viszont ügyet sem vetett  rájuk. A Párbeszéd pedig jelezte: minden szükséges iratot leadtak, és remélik, mindez elég lesz az eljárás felfüggesztéséhez.

Nem volt elég: év elején a Népszava írta meg, hogy mindkét párt állami támogatását felfüggesztették.

Tegnap viszont az Index már arról írt, hogy az ÁSZ visszavonta a Párbeszéd és a Momentum állami támogatásának blokkolását.

Hogy miért döntöttek így? Mert a Párbeszéd és a Momentum „most már biztosítják az elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön” – írta az ÁSZ, és jelezték is egyben, hogy a két párt költségvetési támogatásának „2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt.” Ám azt is hozzátették, hogy a kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzése mindkét párt esetében folyamatban van.

Aminek mára lett meg az eredménye. Az Állami Számvevőszék közölte: lezárták a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzését.

Mint írták:

„A Momentum Mozgalomnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A Momentum a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát. A Párbeszéd Magyarországért Párt a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát.”

És a konklúzió a Momentum esetében:

„Mindezek alapján az Állami Számvevőszék kezdeményezi a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, továbbá a feltárt tényeket, körülményeket az ÁSZ a vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján továbbítja a hatáskörrel rendelkező hatóságnak (ügyészség) a szükséges eljárások lefolytatása, intézkedések megtétele érdekében.”

A Párbeszéddel kapcsolatban pedig ezt írták:

„Mindezek alapján az Állami Számvevőszék kezdeményezi a Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, továbbá a feltárt tényeket, körülményeket az ÁSZ a vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján továbbítja a hatáskörrel rendelkező hatóságnak (ügyészség) a szükséges eljárások lefolytatása, intézkedések megtétele érdekében.”

Vagyis nagyon úgy néz ki, hogy ÁSZ mégis csak elkaszálta mindkét pártot.

Ami különösen érdekes ebben: az ÁSZ honlapján ma 14:58-kor publikálták az erről szóló cikket, nem sokkal később kerestük a Momentumot, hogy reagáljanak az ügyre, ám tájékoztatásuk szerint tőlünk értesültek az ÁSZ döntéséről. Későbbre ígértek tájékoztatást, ha megérkezik, természetesen frissítjük a cikket.

A Párbeszédnél is később reagálnak majd az ügyre, egyelőre ügyvédeikkel vizsgálják az ÁSZ döntését.

Korábban mindkét párt jelezte, hogy nagyon nehéz helyzetbe hozza őket, munkatársaikat és működésüket is, ha nem jutnak hozzá az állami támogatáshoz.

Az Állami Számvevőszék közleményében hozzátette még, hogy hét további jelölő szervezet – a Demokratikus Koalíció, a Fidesz-KDNP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – ellenőrzése még folyamatban van, a vonatkozó törvényi előírás alapján észrevételezésre a jelentéstervezeteket megküldték az érintett pártoknak.

Domokos László, az ÁSZ elnöke nemrég értékelte a Számvevőszék tavalyi munkáját, erről itt írtunk bővebben.

Címlapkép: Állami Számvevőszék