Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Most a kétfarkúak kampánypénz-elszámolásával van baja az ÁSZ-nak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Úgy tűnik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) lehet a következő párt, amelynek meggyűlik a baja az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) – legalábbis erre utal az az MKKP honlapján közzétett szombati poszt, amelyben a párt arról számol be, hogy a számvevőszék jelentéstervezete elmarasztaló állításokat tesz a szervezet gazdálkodásáról:

„A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható. A tiltott támogatásra vonatkozó tilalmak betartása nem volt átlátható és elszámoltatható. Az egyéni jelöltek  által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása szabályszerű volt. ”

– ezeket az összegző megállapításokat az ÁSZ-dokumentumból idézik, amelyet teljes egészében nem hozhatnak nyilvánosságra, ezért a jelentéstervezetre adott válaszaikat mellékelték, amelyekből kihámozható, hogy mi is a baja az ÁSZ-nak a Kétfarkúak pénzügyeivel.

Ebből az derül ki, hogy az ÁSZ a kampánypénz nem szabályszerű felhasználását, illetve az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiányát állapította meg, méghozzá az adatkérés során megadott határidő túllépése miatt.

Erre válaszul az MKKP megjegyzi, hogy bár igaz, hogy a párt az az adatkérés során megadott határidőt kevéssel túllépve tett eleget a 176 430 oldalas elszámolás leadásának, de eleget tett. Emellett arra is hivatkoznak, hogy a vonatkozó törvény egyetlen szóval sem minősíti az öt munkanapos (!) határidőt jogvesztőnek, az pedig általános jogelv, hogy a jogvesztő jelleget jogszabálynak kifejezetten rögzítenie kell ahhoz, hogy a határidő elmulasztása ne legyen pótolható.

Hozzáteszik, hogy ehhez képest egyértelműen az ÁSZ magatartása volt jogsértő azzal, hogy a határidő után nem sokkal megküldött, az ellenőrzéshez szükséges adatokat, bizonyítékokat visszajuttatták a pártnak anélkül, hogy azokat figyelembe vették volna, mivel az ÁSZ-nak a határidőn túl rendelkezésére bocsátott adatokat is fel kellene használnia a jelentés elkészítéséhez.

Az MKKP kifogásolja tovább, hogy az adatbekérési határidőt követően a párttól az ÁSZ nem fogadott el bizonyítékokat, az ellenőrzési folyamatot megelőzően pedig az általuk tértivevényesen elküldött dokumentumokat átvétel nélkül visszapostázták. Mint írják:

„Az ellenőrzési folyamat során kapcsolatfelvételi próbálkozásaink nem jártak sikerrel, Önök érdemi információval nem szolgáltak, az együttműködésnek halvány szikráját sem tapasztaltuk.”

Az MKKP egyébként az ellenőrzés alkalmával többször kértek segítséget az ÁSZ-tól arra hivatkozva, hogy ez az adatbekéréskor kizárólag önkéntesek végezték hobbitevékenységüket a pártnál, ám ezt az ÁSZ elutasította.

Hozzáteszik azt is, hogy az MKKP elszámolása már szeptember óta nyilvános.

Az MKKP a választás eredménye nyomán jelöltenként 1-1 millió (összesen 39 millió) állami támogatást kapott, ennek az elszámolását az ÁSZ végül rendben találta.

Az országos lista miatt még 150 milliót kapott az MKKP, ezt az összeget költi el a párt a híres Rózsa Sándor I. Népi Közpénztékozló Alap keretein belül. Ennek lényege az volt, hogy pályáztatás útján „osztották vissza” a választóknak az adójukat, hogy különböző projekteket valósítsanak meg belőle.

A 150 millióról pedig az ÁSZ érdeklődött, ám mivel a párt szerint nem lehet tudni előre, pontosan mikor és mit kérnek, ezért nem volt elég az az 5 munkanap, amit adtak, hogy feltöltsék a rendszerbe a szükséges adatokat, és határidőre eleget tegyenek az adatszolgáltatásnak.

Az ÁSZ a közelmúltban az Párbeszédet és a Momentumot szankcionálta a költségvetési támogatás megvonásával nem szabályszerű elszámolás miatt, erről itt írtunk.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs