Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A megszűnés réme fenyegeti a Jobbikot az ÁSZ újabb több százmilliós büntetése miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Frissítés, 16.15: Sneider: „Szó sincs arról, hogy feloszlatnánk a Jobbikot, a párt felszámolásáról fog szólni a kongresszus”

Rövid interjút adott a 24.hu-nak Sneider Tamás, a Jobbik elnöke. Ebben beszámolt arról, valóban a párt csődbe kerülése miatt hívott össze az elnökség 2-3-4 héten belül egy rendkívüli kongresszust, azonban ez korántsem jelenti szerinte a frakció vagy párt „feloszlatását.” Mint fogalmazott:

„azt szeretném tisztázni, hogy szó sincs arról, hogy feloszlatnánk a Jobbikot. Arról van szó, hogy felszámolhatják a pártot, ha csődbe kerül. A kongresszuson arról fogunk egyeztetni, hogy milyen lépések szükségesek ebben a helyzetben, hogy folytatható legyen a nemzeti ellenállás.”

A teljes interjú itt olvasható.

Akár formális megszűnéssel, a Mércének nyilatkozó egyik forrás szerint pedig „teljes csőddel” kell számolnia a Jobbiknak az Állami Számvevőszék nemrégiben nekik felrótt újabb, összesen 270 milliós forintos büntetése után.

Ahogy arról már a sajtó beszámolt, Sneider Tamás pártelnök ma reggeli sajtótájékoztatójában elmondta, rendkívüli frakcióülés lesz a pártnál, két napirendi ponttal:

az egyik a párt és frakció formális megszüntetésének lehetőségei, a másik pedig a meghirdetett „nemzeti ellenállás” folytatásának egyéb módjai

Sneider arra is emlékeztetett, a korábbi, több mint 660 milliós büntetéssel és a most kiszabott 270 millióval együtt már közel egymilliárd forintot szeretne a Domokos László volt fideszes képviselő által vezetett állami intézmény a párt kasszájából kivenni, ezzel pedig végveszélybe sodorta az ellenzéki frakció és párt mindennapi működését is.

A csütörtökön közzétett ÁSZ-jelentésben még csak további, 136 millió forint büntetést szabtak ki a Jobbikra a 2018-as kampánnyal kapcsolatos rendellenességek miatt, azt állították ugyanis hogy összesen ennyi „tiltott támogatást” fogadott el a párt az országgyűlési választások előtt.

Nehezményezték Domokosék azt is, hogy a 2018-as, 170 milliós saját forrás összegénél a jobbik 52 milliót nem tudott bizonylatokkal alátámasztani. A párt azonban erről már régen állítja, hogy az a 2017-es évről történt áthozat, amelyről értelemszerűen 2018-as bizonylatok nem is létezhetnek.

Azt is közölték azonban hogy 2017-2018 között minden állításaikat igazoló számlát és dokumentumot megküldtek már az ÁSZ részére, ők azonban további 84 millió forinttal szemben is kifogást emeltek, mondván, ezt az összeget a Jobbik kiadásként tüntette fel, az azonban felvett hitel – ilyen módon pedig tiltott kampánytámogatás lett volna.

A Jobbik ezzel a 84 millióval kapcsolatban azonban leszögezi, a hitel részben a Magyar Postától részben pedig a NAV-tól származik, ilyenformán az ÁSZ egy állami vállalatot és egy állami intézményt vádol „tiltott kampányfinanszírozással” ami szerintük abszurdum.

A Mércének több jobbikos forrás is arról beszélt, hogy a párt helyzete a jelenlegi büntetés után kilátástalannak tetszik. A Magyar Hang hetilap online változatának pedig Jakab Péter képviselő egyenesen úgy nyilatkozott:

„pártállami számvevőszék újabb rohamra indult a jogállamiság és a demokrácia maradéka ellen”

Szerinte pedig az újabb büntetés nem más, mint a párt „fizikai megsemmisítése” az EP-választás előtt.