Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Parlament 3 milliárd eurós egészségügyi segélycsomagot fogadott el, a képviselők Szolidaritási Alap felállítását kérik

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Parlament közleménye szerint ma 3,08 milliárd eurós segélycsomagot hagyott jóvá, amellyel az egészségügyi ágazatot szeretnék segíteni a koronavírus idején.

A mai napon megszavazott csomag értelmében az uniós források közvetlenül a tagállamok egészségügyi rendszerét szeretnék támogatni a járvány elleni küzdelemben. A segélynek köszönhetően az EU megvásárolhatja a szükséges orvosi eszközöket (maszkokat és lélegeztetőgépeket), további orvosok munkába állását teszi lehetővé a nehéz helyzetbe került területeken, illetve mobilkórházak felépítésében segíthet.

Az intézkedéscsomagban emellett egy nagyobb összeg van elkülönítve a családjuktól elszakadt uniós állampolgárok hazaszállítására nem uniós területekről, de segítséget kap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, illetve külön Görögország és Albánia, előbbi a járvány miatt megnövekedett migrációs nyomás miatt, utóbbi pedig a földrengések súlytotta területek újjáépítésére.

Egy másik közleményből az derül ki, hogy az Európai Parlament képviselő ma elfogadott állásfoglalásukban üdvözlik az Unió eddigi, válságcsökkentő pénzügyi intézkedéseit, de emellett egy nagyszabású gazdasági helyreállítócsomag és a Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kérik.

Egy ilyen, legalább 50 milliárd eurós alap a tagállamok egészségügy terén tett erőfeszítéseit támogatná a kölcsönök biztosításával, a járvány elcsendesdése után pedig a rendszer ellenállóbbá tételét finanszírozná, valamint azt, hogy a leginkább rászorulókról is célzottan gondoskodjanak.

A képviselők emellett ahhoz is ragaszkodnak, hogy az Unión belül az egészségügyi eszközök és gyógyszerek, valamint az alapvető árucikkek és élelmiszerek szállítsa előtt továbbra is nyitva álljanak az országhatárok.

A Parlament emellett az Európai Tanácstól elvárja, hogy napirendre tűzzék a Magyarország és Lengyelország ellen folyó, 7. cikk szerinti eljárással kapcsolatos vitát, ugyanis

az uniós értékekkel összeegyeztethetetlennek  tartják ugyanis a magyarországi járványügyi vészhelyzet határidő nélküli meghosszabbítását, valamint a lengyelországi választási törvény megváltoztatását.

A mai napon elfogadott intézkedések és az állásfoglalás teljes szövege itt olvasható.