Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kijárási korlátozások miatt több amerikai állam fővárosában is tüntettek, Michiganben fegyvert is ragadtak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több amerikai állam fővárosában is tüntetésbe kezdett a lakosság a meghosszabbított kijárási korlátozások miatt, írja a CNN. Michigan fővárosában, Lansingban a demonstrálók először forgalmi dugót okoztak, később pedig többen kiszálltak az autójukból, hogy a a városháza lépcsőin, fegyverrel követeljék a demokrata kormányzó, Gretchen Whitmer „elzárását”.

„Az állam lakosságának egy része tüntetésbe kezdett, amihez egyébként joguk is van. Viszont az a szomorú tény, hogy miközben kint tartózkodnak, nagyobb eséllyel terjesztik a koronavírust is, emiatt pedig lehet, hogy még hosszabb ideig tartanak majd a korlátozások”

-nyilatkozta Whitmer.

A tüntetők egy csoportja Lansingban először forgalmi dugót okozva szerette volna felhívni a figyelmet a kijárási korlátozás lakosságot is érintő gazdasági hatásaira. Egyikük, egy kis vállalkozás tulajdonosa a lapnak azt mondta: látja a koronavírus-járvány veszélyeit, ám szerinte túl sok helyiséget zárnak le. Whitner előző héten jelentette be, hogy a kijárási korlátozást április harmincadikáig hosszabbítják meg, aminek feltételein is szigorítottak: a lakosok most már nem látogathatják meg egymást otthonaikban, kivéve, ha egy hozzátartozóról kell gondosodniuk, vagy kisgyereket szállítanak.

A Michigani Ápolók Szövetsége közleményt adott ki a tüntetésről, felelőtlenségnek nevezve azt:

„Miközben mindenkinek megvan arra a joga, hogy gyülekezzen és kifejezze véleményét, a mai tüntetések pontosan annak az ellenkezőjét közvetítik a lakosság felé, amit az ápolók és egészségügyi dolgozók már régóta próbálnak az emberek fejébe vésni: könyörgünk, maradjanak otthon.”

-írják állásfoglalásukban.

Michigan a negyedik legfertőzöttebb a tagállamok között, eddig 28.000 regisztrált esettel és a harmadik legmagasabb halálozási rátával, eddig 1900 ember vesztette életét az új koronavírus miatt.

„Valószínűleg nem fogjuk tudni, pontosan hány fertőzés történt a mai tüntetés miatt, de abban biztosak lehetünk, hogy lesz ilyen. Teljesen biztos, hogy vannak olyanok, akik tünetmentesek, de terjesztik a vírust”

Michigan mellett a napokban Minnesota, Kentucky, Utah, Ohio és Észak-Karolina államokban is tömegek gyültek össze, hogy a kijárási joguk korlátozása miatt demonstráljanak.