Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éledeznek az autógyárak, több ország enyhítene a kijárási korlátozáson – koronavírus összefoglaló kedden

Ez a cikk több mint 4 éves.

Április 14-én a kormányzati tájékoztató oldalon közölt adatok szerint 1512 fertőzött és 122 gyógyult személy van Magyarországon, 122-en pedig életüket vesztették a koronavírus-fertőzés miatt. Világszinten a 2 millióhoz közelít a fertőzöttek száma (1 934 583), közel félmillión meggyógyultak (464 398) és 120 863 elhunytat tartanak számon.

Magyarország

A hétvégén Kásler Miklós által felmentett két kórházigazgató miatti felháborodás a Parlamentbe is begyűrűzött a mai napon. Az ellenzék össztűz alá vette az emberi erőforrások miniszterét: a Jobbik, az MSZP és a DK a menesztését követelte, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő pedig ombudsmanhoz fordul „a betegek érdekeiért kiálló kórházi vezető eltávolítása és a kórházak kiürítésének, a krónikus betegek elhanyagolásának szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan gyakorlata” miatt.

Az idősotthonok egyre veszélyeztetettebb helyzete is jó ideje napirenden van, ezzel kapcsolatban ma ellenzéki polgármesterek küldtek közös levelet Orbán Viktornak, melyben felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul rendelje el az ország összes idősotthonában a lakók és a dolgozók koronavírus-tesztelését és történjen meg ez a teljes szociális ellátórendszer esetében is, mivel országszerte egyre több idősotthonba jut be a fertőzés, a szakemberek pedig sok esetben védőfelszerelés és tesztelés nélkül érintkeznek az ellátottakkal.

Az autógyárak a jellemzően két hétre meghirdetett leállások után ma éledezni kezdtek. Az Audi győri, illetve a Hankook rácalmása gyára a mai napon már újra is indult, a szentgotthárdi Opel és az esztergomi Suzuki pedig bejelentette: készen áll, de egyelőre nem indítja újra a termelést. Az újraindításnak természetesen fontos feltétele az egészségügyi szabályok betartása, ezügyben mindegyik cég komoly intézkedéseket ígér.

Külföld

Az Európa Tanács és az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) kedden közzétett közös nyilatkozatban arra szólította fel  a tagállamokat, tegyék lehetővé, hogy a menekültek között  lévő egészségügyi szakemberek részt vegyenek a koronavírus-járvány leküzdését célzó munkában.

Mivel sok európai ország továbbra is nehezen küzd meg a koronavírus okozta válsággal,

a nyilatkozatban arra hívták fel a figyelmet, hogy az Európában tartózkodó menekültek és menedékkérők között egészségügyi végzetséggel, megfelelő képesítéssel és tapasztalatokkal rendelkezők vannak, akik bekapcsolódnának a járvány elleni küzdelembe.

Ennek érdekében arra kérték az illetékes nemzeti hatóságokat, hogy járuljanak hozzá a munkavégzéshez szükséges engedélyek megadásához.

A hét elején több ország is a kijárási korlátozások enyhítését helyezte kilátásba a következő hetekben. Dániában szerdán megnyitják az óvodákat és az iskolákat az ötödik osztályig, így könnyítve a szülők helyzetén, és hasonlóan járnak el Norvégiában is (a  vendéglátó egységek viszont május 10-ig még itt is biztosan zárva tartanak).

Csehországban Andrej Babis miniszterelnök a fokozatosság fontosságára hívta fel a figyelmet: a tervek szerint elsőként április 20-án a kiskereskedők és kisvállalkozók boltjai, a termelői piacok és a használtautó kereskedések nyithatnak ki. Ezt követően hetente, vagy kéthetente további kereskedelmi egységek kezdenék el újra működésüket. Fokozatosan engedélyezik majd a szabadtéri sportolást is kisebb csoportokban, megkezdhetik működésüket az edzőtermek, de a közös zuhanyozók és öltözők nélkül. Május 25-től kinyithatnának a vendéglők kerthelységei, a fodrász-szalonok, a kiállítások, múzeumok és az állatkertek is, utolsóként, június 8-tól pedig teljes egészében megnyithatnák kapuikat a nagy bevásárlóközpontok és a szállodák is. Emellett engedélyezve lenne bizonyos feltételek mellett a legfeljebb 50 személyes családi, társadalmi és kulturális rendezvények megtartása is.

Ausztriában ma kinyithattak a kisebb boltok, de a távolságtartás és a maszk viselése továbbra is kötelező. Lengyelországban április 19-től léphetnek érvénybe könnyítő intézkedések, amik első körben az üzleteket érinthetik.

Az egyik legsúlyosabb helyzetben lévő Olaszországban ma továbbra is hatszáz fölött volt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma – amely túllépte a 21 ezret Olaszországban -, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont kevesebb mint a felére csökkent az utóbbi huszonnégy óra alatt. Az országban a déli Basilicata tartomány az első, amelyben lenullázódott a járvány, mivel kedden egyetlen újonnan diagnosztizált beteget sem regisztráltak.

Olaszország a május 4-től ígért enyhítésekre készül a több mint két hónapig tartó korlátozó intézkedések után. Az óvintézkedések fokozatos feloldásáról a kormány  által felállított szakértői csapat dönt. Az utazási korlátozások feloldásának dátumát még nem lehet meghatározni, minden a járványgörbe alakulásától függ, de a remény szerint májustól az olaszok „szép lassan” visszatérhetnek az utcákra. A mai naptól egyébként többek közt a könyvesboltok megnyitását rendelte el a római kormány a korlátozások első, jelzésértékű enyhítéseként, de a könyvesbolt-tulajdonosok és a tartományok egy része is nemet mondott, ugyanis túl korainak tartják az enyhítést.

Franciaországban a mai napon volt az eddigi legmagasabb a halálozások száma: több mint 500-an kórházban, 206-an pedig idősotthonokban vesztették életüket. A korlátozásokat Emmanuel Macron május 11-ig hosszabbította meg, de ígérete szerint ezután több szektort érintő nyitás indulhat meg, a kijárási korlátozás viszont valószínűleg továbbra is érvényben marad.

Bár Spanyolországban egyre kevesebb a napi regisztrált fertőzöttek száma és néhány munkahelyen a hét elején megkezdődhetett a munka, a kijárási korlátozások Pedro Sánchez miniszterelnök közlése szerint még legalább két hétig érvényesek lesznek.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója, aki maga is felépült a fertőzésből, madridi online sajtótájékoztatóján elmondta: annak ellenére, hogy a járvány mérséklődése kedvező, a napi gyógyult esetek száma még nem haladta meg az új fertőzöttekét, amely a következő elérendő célt jelenti.

A kormány várakozásai szerint, ha a vírus terjedése továbbra is megfelelő mértékben csökken, akkor elképzelhető, hogy részben enyhíteni fognak a jelenlegi korlátozó intézkedéseken. Sajtóhírek szerint az egyik ilyen könnyítés lehet, hogy a kisgyerekes családok kimehetnek a szabadba, jelenleg ugyanis csak néhány konkrét indokkal, például munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás lehet az utcán tartózkodni.

Az EU ma javaslatot fogadott el a 2020-as költségvetési kiadások növelésére, melynek értelmében a költségvetésből 155,2 milliárd eurót különítenének el a koronavírus-járvány elleni kifizetésekre, ami 1,6 milliárd euróval több a korábban előirányzottnál.

(MTI)
Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt