Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezetek: az érettségi szervezésénél a diákok, a tanárok és a hozzátartozók egészségének védelme legyen a cél

Ez a cikk több mint 4 éves.

A két pedagógusszervezet, a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) és a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) közleményben reagált Maruzsa Zoltán államtitkár tegnapi bejelentésére, miszerint idén valószínűleg csak egyfajta érettségit tartanak: írásbelit.

A PSZ első körben üdvözlendőnek tartja, hogy az EMMI és az oktatásért felelős akciócsoport elfogadta a PSZ azon javaslatát, hogy csak egyféle vizsgát szervezzenek meg. Mivel a koronavírus ellen az egyik leghatásosabb védekezés a közösségi távoltartás, ezért a diák-tanár találkozásokat is csökkenteni kell, így az előrehozott érettségik eltolását is örvendetesnek tartják. Fontos, hogy sem a tanulók, sem a pedagógusok, sem hozzátartozóik egészsége ne forogjon kockán.

A vizsgák megszervezésénél ezért a következőket javasolják:

  • az érettségi írásának időszakában az iskolák megfelelő mennyiségű védőfelszerelést és tisztítókesztyűt kapjanak,
  • minél kevesebb érettségiző tartózkodjon egyszerre egy teremben,
  • szervezzék meg a vidékről bejáró diákok közlekedését és elhelyezését, valamint engedélyezzék, hogy a lakóhelyhez legközelebb eső középiskolában írhassák meg az érettségit.

A PDSZ ennél drasztikusabb cselekvésre szólítja fel a kormányt: szerintük amíg a Maradj otthon! jelszava van érvényben, a legfontosabb szempont az emberi életek és az egészség védelme, ezért nem javasolják az érettségi semmilyen formáját. Széleskörű egyeztetést és nem ötletelést várnának az ügyben.

A mai bejelentés után úgy tűnik, hogy a kormány még nem akart átfogó alternatívával előállni, hanem egyetlen konkrétum mentén (csak írásbeli vizsgák lesznek) az érintettek reakcióját teszteli. Az ilyen megoldásokat lehetne kiváltani széleskörű szakmai egyeztetéssel, s akkor most nem kellett volna az ünnepek alatt is bizonytalanságban tartani több mint 70 ezer érettségizőt

-írják.

A járványhelyzet kiszámíthatatlanságára utalva a szakszervezet azt kéri, hogy teremtsék meg az online vizsgázás feltételeit, valamint a vátozó helyzet miatt több alternatívát is dolgozzanak ki.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt