Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törökország hajlandó korlátozni hadseregének műveleteit a koronavírus-járvány miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Törökország vasárnap este bejelentette, hogy hadserege minimalizálni fogja a csapatmozgásokat a szíriai hadműveletek során, hogy megpróbálják a koronavírus-járvány kockázatait enyhíteni.

A műveleti területeken való mindenféle mozgást innentől kezdve a hadsereg legfelső vezetésének kell jóváhagynia, azokat megszüntetik, kivéve, ha „abszolút szükséges.”

Március elején az Idlib tartományban harcoló lázadókat támogató török kormány fegyverszünetről egyezett meg Oroszországgal, ami viszont az ország legnagyobb részét ellenőrzése alatt tartó Aszad-rezsimet támogatja.

A Ciprus-méretű tartományban a hadműveletek kezdete (tavaly április) óta már mintegy 400 ezer ember kényszerült menekülésre otthonából az ENSZ Humanitárius Megfigyelő Hivatalának (Humanitarian Coordination Office – Ocha) jelentései szerint.

„A folyamatos ágyúzás és légicsapások Idlib déli részén, főként civilek által lakott területeken jelentős számú áldozattal járt, nők, férfiak és gyerekek körében egyaránt.”

– jegyezték fel az egyik ENSZ-jelentésben.

A Szír Egészségügyi Hálózat (SAMS) adatai szerint 51 egészségügyi létesítményt összesen 72 légi támadás ért tavaly április és december között. Több nagyobb kórháznak teljesen be kellett szüntetnie az operációk végzését a károk miatt, a mobil egészségügyi klinikák „elfogadhatatlan kondíciók közt” kénytelenek működni, és egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő utánpótlás.

Az OCHA jelentése szerint a decemberi jelentésekben szereplő menekültek közül 140 ezer gyermek van, ezek mintegy fele ráadásul 5 éven aluli. Az egészségügyi segítőszolgálatok eddig 69 súlyosan alultáplált gyermeket és 276 akutan alultáplált anyát regisztráltak eddig, de több tízezren szorulnak rajtuk kívül még élelmiszer-segélycsomagokra.

Korábban a Mérce is beszámolt róla, hogy a Szír Emberi Jogi Hálózat (SNHR) szerint, ami az ENSZ-nek készít jelentéseket a helyi helyzetről, orosz harci gépek, és szír kormányerők szándékosan támadnak civil célpontokat a hadműveletek során.

A romokban álló helyi egészségügy a járvány idején komoly nehézségeket jelenthet a lakosság megóvása szempontjából.

A török védelmi minisztérium közölte, hogy orvosokat küldenek a veszélyzónába, akik súlyos légzési betegségekkel küzdők ellátásban fognak segíteni, kiképezve helyi orvosokat a tünetek kezelésére.

(Reuters)