Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MOK: ha nem emelkednek a bérek, a járvány után sok orvos hagyhatja el az állami egészségügyet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt Orbán Viktor pénteken bejelentette, idén minden egészségügyi dolgozó egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatásban részesül, elismerésképp a koronavírus elleni harcban végzett munkájáért.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a bejelentésre reagálva adott ki közleményt tegnap este, melyben arról ír, bár 500 ezer forint nagy összeg, és az alacsony bérezés miatt ez az egyszeri juttatás is nagy segítséget jelent, azonban nem lehet ennyivel letudni az orvosok bérének rendezését.

A MOK szerint a fő oka annak, hogy egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal az, hogy a közalkalmazotti bértábla szerint egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos pedig 1742 forintos nettó órabérért dolgozik. A testület szerint orvosaink itthon tartásához és a társadalom érdekét szolgáló egészségügyi reform megkezdéséhez két év alatt el kell érni az osztrák orvosi bérek felét (ami a két ország fejlettsége közötti különbségnek is megfelel).

„Az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere ugyanis élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent”

– olvasható a közleményben.

Januárban ugyan meg is kezdődtek a bértárgyalások a kormánnyal, a MOK javaslata nem valósult meg. Ennek ellenére a rájuk kiemelten leselkedő veszéllyel szembenézve végzik az orvosok a dolgukat a járvány idején is, írják a közleményben, hozzátéve:

nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5%-a egészségügyi dolgozó.

„Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a Kormány még mindig nem látja indokoltnak. Így azonban szembe kell majd néznünk azzal, hogy a járvány elmúltával várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet.”

– figyelmeztet a Kamara.

Mindezek fényében a testület mielőbbi bérrendezést kér, ugyanis

a magyar orvostársadalom bajára „nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő stabil bérezés”

– zárul a kormányhoz intézett közlemény.

Szombaton egyébként arra is fény derült, hogy az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos béremelésben fognak részesülni novemberben. Hogy ez mekkora megtartó erővel bír majd, nem tudhatjuk, az mindenesetre sokat elárul, hogy az egészségügyi szakszervezetek januárban még arról beszéltek, az idei 14 plusz 20 százalékos béremelés nem elegendő, ráadásul nagyon egyenlőtlenül érinti a dolgozókat, akik közül sokaknak a bérminimumot sem éri el az alapilletménye.

Az egészségügyi dolgozók bére 2016-tól évente fokozatosan, összesen 72 százalékkal emelkedik, az érdekvédelmi szervezetek szerint azonban csak annak lenne értelme, ha egyben történne ekkora emelés.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán