Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Tanács biztosa arra kéri a kormányokat, ne hagyják hátra a fogyatékossággal élőket a koronavírus idején

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bár az európai kormányok széleskörű intézkedésekkel igyekeznek lassítani a koronavírus terjedését, nem szabad megfeledkezniük a lakosság egy jelentős részét kitevő fogyatékossággal élő emberekről sem, akiknek még a rendkívüli helyzet idején is szükségük van segítségre – figyelmeztet Dunja Mijatovićaz Európai Tanács emberi jogi biztosa nemrég közzétett állásfoglalásában.

Fogyatékossággal élő embertársaink gyakran alapvetően is súlyos egészségügyi kockázatokkal néznek szembe (pl. szív- és érrendszeri problémák, légzőszervi betegségek, gyengébb immunrendszer), így a koronavírus okozta veszélyhelyzetben még több odafigyelést igényelnek.

A biztos emlékeztet: a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény kimondja, hogy a veszélyhelyzetekben (például humanitárius szükségállapot vagy természeti katasztrófák esetén) a tagállamok kötelesek minden szükséges intézkedést meghozni a fogyatékossággal élő személyek védelme és biztonsága érdekében.

Bár a társadalmi távolságtartás nagyon is indokolt, az elszigetelődés lehetetlen azok számára, akik mások támogatására támaszkodnak akár olyan mindennapi, létfontosságú teendőkben is, mint az étkezés, öltözködés vagy fürdés, így a számukra biztosított szolgáltatások semmilyen esetben sem állhatnak le.

A biztos felhívja a tagállamok figyelmét: minden létező eszközzel törekedjenek a helyzet megoldására, a döntések meghozatala során pedig vegyék figyelembe az érdekvédelmi szervezetek álláspontjait is.

Szerinte indokolt esetben rendkívüli intézkedéseket kell hozni a járvány alatti szolgáltatások biztosítására, illetve pénzügyi támogatást kell nyújtani a fogyatékossággal élő személyek részére a különleges helyzet felmerülő többletköltségeik ellensúlyozására.

A biztos szerint Európa-szerte komoly gondokkal küzdenek a szociális ellátórendszerek: a szakemberhiány és a védőfelszerelések hiánya akadályozza az alapszolgáltatások folyamatos elérhetőségét, ami nagy kockázatot jelent, a zárt intézmények lakóinak ráadásul még „békeidőkben” is csorbulnak a jogaik, elhanyagolástól, vagy nem megfelelő egészségügyi ellátástól szenvednek, ami a járvány idején különösen veszélyes.

A kockázatok csökkentése érdekében arra kéri a tagállamokat, ne vegyenek fel új lakókat az intézmények, és gondoskodjanak az ott maradók védelméről és méltóságteljes ellátásáról. Emellett azt is leszögezi: a tagállamok kötelesek biztosítani, hogy a fogyatékossággal élő személyeket ne érje hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi szolgáltatásokhoz, különösen az életmentő beavatkozásokhoz való hozzáférésben, sokan ugyanis ettől is tartanak.

Az államoknak alapvető kötelezettsége, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő minden információt átlátható és akadálymentes módon biztosítsanak, többek között a látás- és hallássérült emberek számára is hozzáférhető módon, illetve egyszerű közérthető formában, mivel megfelelő tájékoztatás nélkül nincs hatékony jogérvényesítés és védelem sem – szögezte le a biztos.

Magyarországon a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) kiemelten foglalkozik a fogyatékossággal élő emberek jogainak és egészségének védelmével a koronavírus idején (is).

Első lépésként sikerült elérnie a szövetségnek, hogy a kormány kiterjessze az idős emberek védelmében bevezetett intézkedéseket az otthonukban élő mozgáskorlátozott, illetve fogyatékos emberekre is. Az Intézkedési Terv értelmében így már számukra is van lehetőség arra, hogy a lakó- vagy tartózkodási helyük szerinti önkormányzatnál jelezhessék, ha az otthonukban egyedül maradtak és segítségre szorulnak, és így megkapják a szükséges ellátásokat.

Kovács Ágnes, a szövetség elnöke ezzel kapcsolatban nemrég dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkárhoz, valamint a fővárosi és megyei védelmi bizottságok kormánymegbízott elnökeihez fordult levélben,

a szövetség tapasztalatai szerint ugyanis az érintettek továbbra sem rendelkeznek információval arról, hogy melyek azok a telefonszámok, ahol szükség esetén jelezhetnek, illetve milyen formában kaphatnak segítséget.

A MEOSZ elnöke ezért több százezer mozgáskorlátozott ember érdekében és védelmében kérte az érintetteket, hogy haladéktalanul tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Ahogy arról a Mércén is írtunk nemrég, a járvány idején rendkívül fontos és annál is nehezebb feladat a fogyatékos emberek támogatása, ugyanis a mindennapi, fizikai segítség szó szerint létszükséglet sok tízezer fogyatékos (és sok százezer idős) embernek. Ez olyan kihívás elé állít mindenkit a járvány idején, amire most még nem vagyunk felkészülve, néhány nemzetközi és hazai példa viszont azt is megmutatja, hogy igenis léteznek jó megoldások.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton