Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minden hetedik Ausztriában élő és dolgozó magyar munkanélküli lett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ausztriában is óriási kirúgási hullámot hozott magával a koronavírus megjelenése, a leépítések azonban még rosszabbul érintették a külföldi munkavállalókat – írja a G7 gazdasági portál.

Amint azt a cikkben írják osztrák adatok alapján, Ausztriában egyetlen hónap alatt 170 ezren vesztették el állásukat, viszont amíg a teljes munkaerőpiacnak az osztrákok a 79 százalékát teszik ki, addig az elbocsátottaknak mindössze 61 százaléka ausztriai.

Ez azt jelenti, hogy a külföldi munkavállalók nagyobb arányban lettek munkanélküliek az elmúlt hetekben.

Hozzáteszik, ennek köze lehet ahhoz is, hogy a külföldi munkaerőt jellemzően a súlyosan érintett szektorok szívják fel, például a turizmus vagy a vendéglátás.

Ausztriában eddig körülbelül 100 ezer magyar munkavállaló dolgozott, de ezek közül csupán 41 ezer ingázott a két ország között, a többiek az országban is élnek. Az ingázókat tehát ez a statisztika még nem is foglalja magába, ugyanis az osztrák adatok csak azokat mutatják, hogy kik kapnak náluk munkanélküli segélyt – az ingázók viszont csakis Magyarországon részesülhetnek ilyen támogatásból. Fontos hozzátenni tehát, hogy az állásukat elvesztett magyarok tényleges aránya ennél magasabb lehet.

A G7 megvizsgálta az osztrák állandó lakcímmel rendelkező új munkanélkülieket állampolgárság szerint is, ebből kiderült, hogy a 20 legtöbb munkavállalót adó ország közül csak a vendéglátásban közel ötezer kint lakó magyar vesztette el az állását.

„A magyarokat azért érintette ennyire durván a koronavírus miatt beütő gazdasági leállás, mert harmaduk a vendéglátásban dolgozik. Mivel a turizmus gyakorlatilag teljesen megállt, nem csoda, hogy itt volt a legtöbb elbocsátás” – írja a gazdasági portál.

Továbbá észrevették azt is, hogy amíg az osztrákok közül csak minden 29. veszítette el a munkáját, a kint dolgozó magyaroknál ez drasztikusan nőtt, ugyanis közülük minden hetedik munkanélküli lett.

Az viszont némi bizakodásra ad okot, hogy más iparágakban azért jóval kisebb volt a visszaesés. Az olyan magasabb képzettséget igénylő iparágakban, mint a pénzügy vagy az informatika, gyakorlatilag nem is látszik a koronavírus hatása a magyar munkanélküliségre.

A Mércén kiemelten foglalkozunk a munkavállalókat érintő hírekkel a koronavírus idején, a témában olvasható cikkeink itt érhetőek el.

(G7)

Címlapkép: Rene Asmussen / Pexels