Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszorítások az önkormányzatoknál, csökkent a halálesetek száma Olaszországban – koronavírus összefoglaló szombaton

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pontosan egy hónapja igazolták az első magyarországi koronavírusos fertőzéseket, azóta pedig az április 4-i adatok szerint 678 igazott fertőzött van az országban és 12 492 személyt helyeztek hatósági karanténba. 58-an már meggyógyultak, míg sajnos mára is emelkedett a halálozások száma, így összesen eddig 32 áldozata van itthon a járványnak.

Globális viszonylatban elmondható, hogy az ismert megbetegedések száma átlépte az egymilliót, összesen 1,180,952 esetről tudni. Eddig 63,893-an haltak meg a járvány következtében és 243,871 ember gyógyult meg.

Napi koronavírus összefoglalónk következik.

Magyarország

Itthon a nap legfontosabb híre volt, hogy Gulyás Gergely ismertette a járványügyi védekezési alap részleteit. A kormány az alábbi döntéseket hozta meg:

  • A párttámogatások 50 százalékát a járványügyi védekezési alapba kell befizetniük a pártoknak ezentúl, ez 1,2 milliárd forintot jelent.
  • A multik számára újból bevezetik a kereskedelmi adót, ami 36 milliárd forinttal fogja növelni a járványügyi alapot.
  • A bankoknak 55 milliárd forintot kell az alapba tenni.
  • Az önkormányzatoknak pedig a gépjárműadót.

A bejelentésről és az ellenzéki pártok reakcióiról részletesen is írtunk a Mércén, a cikk itt olvasható el. Az önkormányzati megszorításról, vagyis a gépjárműadó elvételéről szombat délután a budapesti koalíciós kerületi polgármesterek közleményt adtak ki. Ebben leírták, hogy a kerületi önkormányzatok az egészségügyi és szociális válság kezeléséhez a kormánytól nem hogy érdemi támogatást, de még csak kielégítő információt sem kapnak.

Éppen ezért azt várták, hogy Gulyás Gergely érdemben reagáljon erre a súlyos helyzetre, de segítségnyújtás helyett a kormány szerintük egy „igazságtalan megszorító csomaggal kezdte a válságkezelés második ütemét”.

A nyilatkozatot Budapest 23 kerületéből 14 kerület vezetője aláírta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a mai napon Facebookon posztolt arról, hogy mintegy 4 millió maszk, több mint 400 ezer védőruházat, 100 ezer védőszemüveg, 30 ezer pár kesztyű és több mint 6 ezer arcvédő plexi érkezett.

Emellett pedig 400 ezer darabot kaptunk abból a gyógyszerből, amelyet Kínában teszteltek, fejlesztettek, és az alkalmazása a nemzetközi kutatások szerint ígéretes lehet a koronavírusos betegek kezelésénél.

Kína mindössze négy országnak adott ebből a gyógyszerből, ezek közül Magyarország az egyik – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, a szombaton érkezett védőeszközök tízezer beteg ellátásához elegendők.

A képeken:

– mintegy 4 millió maszk,
– több mint 400 ezer védőruházat,
– 100 ezer védőszemüveg,
– 30 ezer pár kesztyű,
– több mint 6 ezer arcvédő plexi.

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. április 4., szombat

Baján eközben Nyirati Klára polgármester bejelentette, hogy összesen 37 ezer maszkot juttat el a lakóknak, így a város minden postaládájába kerülni fog mosható maszk. További 2000 darab, speciális műtéti vászonból készült maszkot pedig az egészségügyi intézmények dolgozóinak, a háziorvosoknak, védőnőknek, közfeladatot ellátóknak és az önkénteseknek juttatnak el.

Ezen kívül szombaton kiderült az is, hogy eddig 85 egészségügyi dolgozóról ismert, hogy koronavírusos, ami az összes hivatalos eset 12,5 százaléka. Ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik magyar fertőzött az egészségügyben dolgozik.

Külföld

Az Egyesült Államokban szombatra a fertőzöttek száma már a 278 ezerhez közelített, a halottaké pedig 7400 fölé emelkedett, egy nap alatt több mint 1500-an haltak meg. Eközben a Portfolio arról írt, hogy mintegy 1500 alkalmazottat bocsátott el Donald Trump vállalkozása, a Trump Organisation. Ez főleg szállodák dolgozóit érinti szerte Észak-Amerikában. A korábbi pénzügyi beszámolók alapján az amerikai elnök szállodái napi 650 ezer dollárnyi bevételt termeltek, a bezárásokat követően azonban ez nullára csökkent.

További hír még az Egyesült Államokból, hogy a Guardian szerint olyan rosszak a körülmények abban a börtönben, ahova az illegális menekülteket zárják, hogy az emberek inkább a deportálásukat kérik, csak nehogy elkapják a koronavírust.

New Yorkban eközben rekord nagyságot ért el a halálozások száma, egy nap alatt 630-an hunytak el a járvány következtében.

A Reuters hírügynökség írta meg, hogy az Egyesült Királyság 300 lélegeztetőgépet kap Kínából. A szigetországban az elmúlt 24 órából 708 új halálesetet jelentettek, köztük sajnos egy 5 éves gyermekét is – írja a BBC. A kormány szerint viszont ha mindenki betartja a kijárással kapcsolatos szabályokat, május végére lazíthatnak a korlátozásokon.

Ausztráliában a kormány arra kéri a külföldieket, azaz több mint kétmillió embert, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el az országot, miután a koronavírus miatt a szigetországban is jelentős gazdasági visszaesés és munkanélküliség várható – írja az Index. A kérés az ideiglenes vízummal rendelkezőkre vonatkozik, tehát a diákokra, vendégmunkásokra és turistákra, de az állandó letelepedett státusszal rendelkezőkre nem.

Olaszországban végre csökkent a halottak száma az egy nappal ezelőtti 766-hoz képest – szombaton 681 elhunytról adtak jelentést. A Napi.hu szerint azonban a diagnosztizált fertőzöttek száma 2886-tal emelkedett az előző napi 2339-hez képest. Az azonosított fertőzöttek száma így jelenleg 88 ezer felett van, de 63 százalékuk nem szorul kórházi kezelésre.

Spanyolországban meghosszabbítják a szükségállapotot április 25-ig, ugyanakkor a The Local hírportál szerint a nem létfontosságú szakmák dolgozói néhány szektorban így is visszamehetnek dolgozni április 9-én, miután a gazdaságot érintő járványügyi intézkedéseket nem tervezik tovább tartani. Az országban egyébként a fertőzések száma megelőzte Olaszországot, ugyanis itt már 124 736 betegről tudnak, de biztató, hogy mind a halálozások, mind az új fertőzöttek száma napok óta csökken.

Argentínában remek hír, hogy Alberto Fernandez elnök megtiltotta az elbocsátásokat a koronavírus idejére, mostantól egyelőre 60 napig biztosan nem lehet senkit kirúgni vagy felfüggeszteni a munkaviszonyát. Az viszont kevésbé jó hír, hogy nem gondoskodtak a nyugdíjak biztonságos eljuttatásáról, így idős emberek tömegei voltak kénytelenek a bankoknál egyszerre megjelenni, hogy felvegyék a pénzüket, hatalmas fertőzésveszélynek kitéve ezzel magukat és egymást.

A Fülöp-szigeteken a rendőrség fejbe lőtt egy embert, aki nem hordott szájmaszkot, és állítólag karddal fenyegette meg a rendőröket. Rodrigo Duterte államfő éppen néhány napja adta parancsba adta a rendőröknek és katonáknak, hogy lőjenek le mindenkit, aki nem tartja be a karanténszabályokat, bár utána már arról biztosították a hatóságok az embereket, hogy nyugodjanak meg, valójában senkit nem akarnak lelőni – úgy tűnik, sajnos ez végül nem bizonyult igaznak.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás