Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalos a döntés: Magyarország megsértette az uniós törvényeket a menekültkvóta elutasításával

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Bíróság csütörtökön ítéletet hirdetett a kvótaper ügyében: a döntés értelmében Magyarország, Csehország és Lengyelország is

megsértette az uniós törvényeket azzal, hogy nem teljesítették a menekültkvótákról szóló döntést. Azt még nem lehet tudni, hogy mekkora büntetést kell majd fizetni az ítélet következtében.

Az ügy 2017 végén lépett harmadik szakaszába, ekkor került hivatalosan is az Európai Bíróság elé. Az uniós tagállamok 2015 szeptemberében fogadták el – Magyarország, Lengyelország és Csehország ellenkezése ellenére – a 160 ezer menedékkérő európai újraosztását, ennek értelmében Magyarországnak 1264 – főleg közel-keleti és afrikai – menekültstátuszt szerzett embert kellett volna befogadnia és ellátnia.

A döntést Magyarország és Szlovákia megtámadta az Európai Bíróságon, de 2017 szeptemberében a bíróság azt a keresetet elutasította. Ezután a bizottság 2018 januárban beperelte Magyarországot, mert nem hajtotta végre a belügyminiszteri tanács döntését.

A kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Orbán Viktor még 2016 májusában kijelentette, hogy a magyar kormány inkább kifizeti az akármekkora büntetést, minthogy teljesítsék a kvótára vonatkozó szabályozásokat.

A magyar kormány azóta is kitartóan amellett érvel, hogy az EU bevándorláspolitikája megbukott, és hogy egyedül a visegrádi négyeknek van koherens képe Európa jövőjéről. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is már többször tettek arra utalást, hogy elterjedéséért a menekültválság okolható.

Az MTI szerint az uniós bíróság ítéletében aláhúzta: a három érintett tagállam, azzal a céllal, hogy kivonja magát az áthelyezési mechanizmus végrehajtása alól, nem hivatkozhat sem a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos feladataira, sem az elosztási mechanizmus működésképtelenségére.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs