Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beperelte az Európai Bizottság a magyar kormányt a menekültek ügyében

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hivatalos úton is az Európai Bíróság elé került az Európai Bizottság keresete, melyben kötlezettségszegési eljárást kezdeményez Magyarország, Lengyelország és Csehország kormányai ellen, mivel azok elutasították az EU-s menekültkvóta ügyében való együttműködést – közölte a bíróság sajtóosztálya az MTI-vel csütörtök délelőtt.

Az eljárás a Bizottság december eleji bejelentését követi, amelyben a 2015 szeptemberében az illetékes tagállami miniszterek többsége által elfogadott, 120 ezer menekült kvótaszerű elosztását célzó határozat érvényesítése a tavaly szeptemberi figyelmeztetés ellenére sem történt meg. Az azóta Prága, Varsó és Budapest által is megküldött hivatalos jogi válaszokat az EB közölte, hogy nem kielégítőek mivel nem nyilvánítják ki, hogy elfogadnák az menekültekre vonatkozó áthelyezési határozatokat.

Az elfogadott kvótarendszer szerint Magyarországnak továbbra is mintegy 1,240 – főleg közel-keleti és afrikai – menekültstátuszt szerzett embert kellene befogadnia és ellátnia.

Ha az ügyben az EB továbbra sem lát előremozdulást, felgyorsulhat a tetemes pénzbírságot kiszabó eljárás.

Orbán Viktor eközben tegnap budapesti irodájában hivatalos látogatáson fogadta az új lengyel miniszterelnököt, Mateusz Morawieckit. Sajtóbeszámolók szerint a találkozónak fontos, politikai üzenete is volt, amely a nemrég a lengyel kormány bírói testületet módosító tervei miatt az EU által ellenük indított 7-es cikkelyes eljárással szemben biztosította a jobboldali varsói vezetést a magyarok szilárd támogatásáról. A két kormányfő kinyilvánította, „több beleszólást” akarnak az EU ügyeibe a visegrádi négyek részére.

„A tagállamoknak maguknak kell eldöntenie, kit akarnak befogadni” – mondta Morawiecki Budapesten, aki szerint a jelenlegi kvótaeljárás, az azt ellenző tagállamok szuverenitása elleni támadás is.

Orbán Viktor ehhez hozzátette, szerinte „az EU bevándorlási politikája megbukott,” és úgy fogalmazott, jelenleg csak a visegrádi négyeknek van koherens képe Európa jövőjéről, Nyugat-Európának nincsen.

2016 májusában Orbán már leszögezte a menekültkvóta-népszavazást előkészítő kampány során: inkább kifizetik az akármekkora büntetést, minthogy teljesítsék a kvótára vonatkozó szabályozásokat. Andrej Babis cseh kormányfő múlt év decemberének elején már ugyancsak ezt hangoztatta az eljárás megindítására reagálva.

A magyar kormány és visegrádi szövetségeseinek esélyei az Európai Bíróságon kérdésesek, hiszen tavaly Orbán Viktor és Robert Fico már elvesztett egy közös magyar-szlovák pert a menekültkvóták ügyében.

A Bizottság ugyanakkor egy másik eljárást is kezdeményezett csak Magyarország vezetői ellen még decemberben, a Soros György-ellenes plakátkampány és a CEU-t ellehetetlenítő törvény miatt.

(MTI/EurActiv)

Kép: Wikipédia