Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erzsébetváros és Ferencváros is fizetési haladékot ad az önkormányzati helyiségeket bérlő vállalkozásoknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A VI. kerület után Erzsébetváros (VII. kerület) és Ferencváros (IX. kerület) is bejelentette, hogy 3 hónap fizetési haladékot ad az önkormányzati üzlethelyiségeket bérlő vállalkozásoknak – derül ki a városvezetés közleményéből.

Erzsébetváros Budapest egyik legforgalmasabb területe turizmus szempontjából, hiszen itt található a Bulinegyed, amely mostanra szinte teljesen kiürült. Amint azt a közleményben írják, a vészhelyzet ezt a városrészt sem kímélte: több vállalkozás is bajba került, ahogy az üzletek forgalma drasztikusan csökkent. Sokan már korábban bezártak, mert a működésük hamar lehetetlenné vált, de a kijárási korlátozás még inkább csökkentette azoknak az üzleteknek a számát, ahová el lehet menni, így az elmúlt napokban még több vállalkozás került nehéz helyzetbe.

Éppen ezért a kerület vezetése úgy döntött, hogy 3 hónapig nem szedi be a bérleti díjat azoktól a vállalkozásoktól, amelyeknek forgalmát a koronavírussal kapcsolatos rendeletek hátrányosan érintik, mert korlátozzák a nyitva tartásukat vagy az általános kijárási korlátozás miatt nem számíthatnak forgalomra.

A fizetési haladék 2020. április 1-jétől 2020. június 30-áig tart, a moratórium alatt meg nem fizetett bérleti díjakat pedig 2020. augusztus 1-jétől legfeljebb 9 havi részletben kell majd a bérlőnek megfizetnie.

„Közös érdek, hogy ezek a nehézségek csak átmenetiek legyenek. Az önkormányzat is azt szeretné, hogy a veszélyhelyzet végével ezek a vállalkozások folytathassák a működésüket. Tisztában vagyunk vele, hogy ehhez most a mi segítségünkre is szükség van” – áll az Erzsébetvárosi Önkormányzat közleményében.

Hozzátették, ha a veszélyhelyzet miatt a vállalkozások még hónapokig nem nyithatnak ki, az önkormányzat mérlegelni fogja, hogy a most felajánlott 3 hónapon túl is fizetési haladékot adjon.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Facebookon írt arról, hogy azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek önkormányzati tulajdonú helyiségben működnek és a veszélyhelyzet miatt nehéz gazdasági helyzetbe kerültek, a 2020. március 1. és 2020. június 30. közötti időszakra a bérleti díj megfizetésére a IX. kerületben is halasztást kapnak. A fővárosnak ezen a részén szintén számos turisztikai célpont (étterem, szórakozóhely és látványosság) található.

„Nem számlázunk ki nekik semmit június végéig.
Júliusban az aktuális helyzet szerint döntünk újabb halasztásról, díjcsökkentésről vagy díjelengedésről, egyedi elbírálással, méltányosan. Segítünk egymásnak!” – Írja a polgármester.

Segítünk a kerületi vállalkozóknak is!

Üres a Ráday utca, a Tompa utca, a Ferenc tér, csendes az egész…

Közzétette: Baranyi Krisztina – 2020. március 31., kedd

Eközben pedig Karácsony Gergely főpolgármester a kormánytól azt kérte, hogy terjesszék ki a turizmusban dolgozókra azokat az adó- és járulékkedvezményeket, amelyeket eddig csak a nagyobb szállodák és vendéglátóipari egységek élvezhettek – írta meg az Index a Főpolgármesteri Hivatal közleményére hivatkozva.

Karácsony felhívta rá a figyelmet, hogy a turisták eltűntek Budapestről, és ezt nem csak a nagyobb vállalkozások és szállodák sínylik meg: sok idegenvezető, utazási iroda, és turistákra szakosodott buszos cég munka és bevétel nélkül maradt, így szerinte rájuk is ki kellene terjesztetni a gazdasági mentőcsomagot.

Karácsonynak emellett van egy másik javaslata is: tegyék lehetővé, hogy a SZÉP kártyás béren kívüli juttatást tartós fogyasztási cikkre, élelmiszerre is lehessen költeni.

Amint arról már néhány napja írtunk, Budapest turisztikailag fontos részei nehéz hónapokat élnek át a koronavírus miatti bevételkiesések következtében. A IX. kerületi Ráday utcában például a legtöbb vendéglátóhelyiség március végéig a tartalékait éli fel, eddig a húsvéti forgalommal járó vérfrissítést várták. Egy-egy üzlet napi átlagos bevétele mostanában 30 ezer forint, ami miatt folyamatosan mondanak fel az alkalmazottaiknak.

A már említett VI. kerületben hasonló a helyzet. Amikor Soproni Tamás polgármester bejelentette, hogy ők is moratóriumot hirdetnek június 30-ig a vállalkozások számára, úgy fogalmazott:

„Bár a járvány miatt az önkormányzatnak is milliárdos nagyságrendű bevételkieséssel és növekvő kiadással kell számolnia, ez nem jelenti azt, hogy nem nyújtunk segítő kezet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tevékenysége meghatározza a kerület gazdaságát, arculatát.”

Címlapkép: Szimpla Kert Facebook