Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megegyezett a főváros: külön szűrést biztosítanak a veszélyeztetett egészségügyi és szociális dolgozóknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Karácsony Gergely Facebook posztban számolt be arról, hogy tegnap megállapodtak egy magánlaborral a szűrővizsgálatok feltételeinek megteremtéséről, ha rajtuk múlik jövő héttől így védenék „Budapest hőseit, akik bennünket védenek a járványtól”.

 

A főpolgármester a bejegyzésben azt írja, „letaglózó olvasni, hogy Olaszországban már több mint 6000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal”. Ezen kívül megemlíti a két újbudai orvost is, akik a tegnapi hírek szerint szintén elkapták a Covid19 vírust.

Valóban, az egészségügyi dolgozók, akik nap mint nap közvetlenül érintkeznek a betegekkel, nagyobb veszélyben vannak, nagyobb eséllyel fertőződnek meg. Olaszországban a megbetegedettek 9%-a az ágazatban dolgozó, közülük eddig több, mint 40-en vesztették életüket.

Emellett, ahogy Karácsony is írja, mind a WHO, mind a Magyar Orvosi Kamara a tesztelések fontosságára hívta fel a figyelmet. A főváros ezért dolgozik azon, hogy megteremtse a budapesti egészségügyben, illetve szociális ellátásban dolgozók szűrésének feltételeit, amihez „három dolog biztosan kell: eszköz, laboratóriumi kapacitás és persze pénz”.

„A leghatékonyabb módja a megelőzésnek és életek megmentésének az átadási lánc megtörése. Ehhez tesztelni és izolálni kell. Nem lehet vakon tüzet oltani, és nem tudjuk ezt a világjárvány megállítani, ha nem tudjuk ki fertőződött meg. Egyetlen egyszerű üzenetünk van a világ összes országának: Tesztelni, Tesztelni, Tesztelni. Minden gyanús esetet tesztelni.”

Mondta a WHO elnöke, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus még két hete.

Jól látható az is, hogy Németországban és Dél-Koreában, ahol a legtöbb tesztet végzik, ott alacsonyabb a halálozási ráta, jobban küzdenek meg a vírussal.

Címlapkép: Karácsony Gergely/Facebook