Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Joe Bident már nemi erőszakkal vádolják, az elnökjelölt-aspiráns szerint alaptalanul

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újabb zaklatási vádak kerültek elő az amerikai demokrata szenátor és elnökjelölt-aspiráns Joe Biden ellen. Tara Reade – sok más nővel együtt – tavaly állt elő először történetével, egy friss interjúban most viszont arról mesélt, hogy amíg vele dolgozott, nem csak kéretlen érintéseket kellett elviselnie Bidentől, hanem erőszakra is sor került.

Reade még a kilencvenes években dolgozott Biden szenátori irodájában: első vallomásában arról mesélt, hogy a férfi gyakran a vállára tette a kezét, majd az ujjaival elkezdte simogatni a nyakát. A nő akkor állt elő történetével, amikor a sajtó negatív hadjáratot indított a szintén zaklatási vádakat emelő demokrata politikus Lucy Flores ellen. Flores azt állította: Biden egy 2014-es kampányeseményen hátulról megközelítette, majd megcsókolta a fejét; Amy Lappos arról mesélt, hogy hozzáért az arcához, valamint hozzádörgölte az orrát 2009-ben egy adománygyűjtőn. A harmadik nő, Caitlyn Caruso egy egyetemi eseményen találkozott Bidennel, aki megölelte, majd a combjára tette a kezét. D.J Hill arról számolt be, hogy a szenátor 2012-ben megfogta a vállát, majd végigsimította a vállát.

Reade saját beszámolójával Florest akarta támogatni, ám felszólalása után többen azzal vádolták, hogy orosz érdekeket akar érvényesíteni a következő választások során Putyin embereként:

Reade ezután visszavonult a médiaszerepléstől, viszont Biden elnökjelölti sikereit látva mégis úgy döntött, hogy felszólal, saját bevallása szerint „nem akarta, hogy lányai egy Biden vezette Amerikában nőjenek fel”. Ekkor kereste fel a #metoo mozgalom hajnalán alapított Time’s Up jogvédő alapítványt, akik végül elutasították kérését, arra hivatkozva, hogy Reade ügyét felkarolva veszélybe kerülne nonprofit státuszuk – azóta kiderült, hogy a cég PR ügyeiért felelős igazgatója egyben Biden kampányának egyik vezető tanácsadója is. Az ügyről bővebben itt írtunk.

Reade a friss interjúban viszont arról mesél, hogy nem csak kéretlen érintéseket kellett elviselnie a férfitól. Volt, hogy Biden a falnak szorította, beléhatolt az ujjaival, majd amikor a nő megpróbált kiszabadulni a fogásból, a férfi azt mondta: dehát azt hitte, kedveli őt.

Reade a történetét megíró Voxnak azt nyilatkozta: olyan volt az egész számára, mint egy földindulás.

„Nagyon izgatott voltam emiatt a munka miatt. Úgy gondoltam, ebben van a jövőm, szóval amikor megtörtént (az eset) olyan érzés volt, mintha valaki hirtelen kihúzná alólam a szőnyeget.”

Biden kampányfőnök-helyettese, Kate Bedingfield sajtóközleményben tagadta az esetet:

„A nőknek megvan arra a joguk, hogy elmeséljék történetüket, a riportereknek pedig megvan az a kötelességük, hogy szigorúan megvizsgálják azokat. Mi pedig bátorítjuk is őket erre, hiszen ezek a vádak hamisak.”

Reade arról is beszámolt a Voxnak, hogy az elnökjelölti versenyben eredetileg Elizabeth Warrent támogatta, ám mostanra Bernie Sanders mögé állt be. Emiatt többen azzal vádolják Readet, hogy ő és az ügyét támogatók egyszerűen Sanders malmára akarják hajtani a vizet – vagy akár Trumpéra, hiszen esélyes, hogy a demokraták elnökjelöltje Biden lesz.