Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem segített a #metoo-t felkaroló szervezet, a Time’s Up a Joe Bident zaklatással vádoló nőnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megtagadta a jogi és anyagi támogatást a Time’s Up alapítvány egy Joe Biden ellen szexuális zaklatási vádat emelni szándékozó nőtől, arra hivatkozva, hogy ha szövetségi posztért induló jelölttel szembeni ügyben segítkeznek, elveszítheti a szervezet a nonprofit státuszát – írta meg az Intercept.

Tara Reade még a kilencvenes évek elején dolgozott Joe Biden szenátori irodájának, ahol a későbbi amerikai alelnök (egyben a jelenleg legesélyesebb demokrata elnökjelölt-aspiráns) többször is zaklatta, nem megfelelő módon közeledett felé. Reade akkor több szemtanú vallomásával hivatalos panaszt nyújtott be.

A nő azután állt ki történetével a nyilvánosság elé, hogy tavaly év elején hadjáratot indított a sajtó a Biden ellen hasonló vádakat felhozó Lucy Floresszal szemben, a saját történetével őt akarta támogatni. Ekkor egy helyi lapnak mesélt el részleteket a vele történtekről, aminek nagy visszhangja is lett: többen azzal vádolták, Putyin embere, aki orosz érdekeket próbál érvényesíteni a közelgő választásban.

Reade az ellene irányuló negatív médiahullám hatására visszavonult a szerepléstől. Azonban mikor látta, hogyan tör előre Biden az elnökjelöltek közti versenyben, úgy döntött megtöri hallgatását, mivel nem akarta, hogy lányai egy Biden vezette Amerikában nőjenek fel.

Reade tanulva az év elején történtekből, felkereste a #metoo mozgalom kezdetén alapult Time’s Up Védőjogi Alapítványt, akik hasonló ügyekben nyújtanak jogi és PR támogatást szexuális zaklatás és visszaélés áldozatainak. A szervezetnél első körben Ellie Driscoll programigazgatóval beszélt, aki biztosította róla, hogy nem gond, hogy már korábban is elmondta a történetét, és az sem, hogy nyíltan támogatja Biden ellenfelét, Bernie Sanderst.

Azonban az alapítványnál tett második látogatása során a szervezet igazgatója, Sharyn Tejani már azt mondta Reade-nek, hogy mivel Joe Biden az elnöki székért indul, nem tudnak segíteni neki, mivel ezzel veszélybe kerülne a szervezet nonprofit státusza. Amerikában a nonprofit szervezetek működését szabályozó törvényben ugyanis van egy passzus, ami tiltja a politikai jelöltek mellett vagy ellenük végzett kampányolást.

Azonban az Intercept által megkérdezett jogi szakértő szerint a Time’s Up jogértelmezése túlságosan is konzervatív – ha azt bármilyen szövetségi posztért induló jelöltre alkalmazzák, akkor nem lehet eljárást indítani újrainduló szenátorok, vagy akár Donald Trump ellen sem.

A lap kiderítette azt is, hogy a Time’s Up PR ügyeiért felelős cég igazgatója, az SKDKnickerbocker ügyvezető Anita Dunn egyben Joe Biden kampányának egyik vezető tanácsadója is. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre a volt alelnök szóvivője nem adott választ az Interceptnek.

(Intercept)