Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiürítés helyett bezárták a diákokat egy angliai kollégiumban, van köztük magyar is

Ez a cikk több mint 4 éves.

Arról, hogy járványidőben a brit kormány miért választhatta – a többi európai országgal szemben – az emberek közösségi távolságtartása helyett a mindennapi élet normális működésének fenntartását, a betegek csupán egy hetes önkénes karanténra való felszólításával, tegnap írtunk.

Lényegében a Boris Johnson vezette kormány sokáig a nyájimmunitás elvében reménykedve nem vezetett be komolyabb kijárási és nyitvatartási tilalmat, amíg végül múlt hétfőn 180 fokos fordulatot téve mégis a többségi megoldásokat kezdte alkalmazni. Azonban ezeket is sokkal lassabban tette, egy Londonban tanuló magyar diák a Mércének arról számolt be, hogy az egyetemeken ugyan március 13-a óta nincs oktatás, az egyeteme épületeit pedig 17-től kezdve nem lehet látogatni, de a rengeteg közösségi használatú számítógéppel felszerelt, 4 emeletes éjjel-nappali diákközpontot csupán most hétfőn zárták be.

Elmondta azt is, hogy az intézmény, minden bizonnyal profit kieséstől félve kezdett bele ilyen későn a csoportos találkozásokat korlátozó rendelkezések bevezetésébe, hiszen az oktatás és a könyvtár is még jóval azután működött, hogy mindenki tudta, terjed a vírus.

A kollégium, ahol lakik, állítása szerint mára szinte teljesen kiürült, azonban ő és szobatársa a hétvégéig még ott tartózkodnak, így azért, hogy a közösségi távolságtartásnak eleget tudjanak tenni, külön szobákat igényeltek a szálláshely vezetőségétől, azonban azt „bürokratikus okokra hivatkozva” elutasították.

Sőt, a „Student Hall” (leginkább egy miniatűr pesti bérházhoz hasonló 6-7 szobás kollégiumi épület) zárját, ahol lakik, az éj leple alatt „előre nem látható ok miatt” lecserélték és erről őket csak másnap este értesítették. Az intézmény által küldött emailben azt írják: „pillanatnyilag nem tudnak nekik új kulcsot biztosítani, különben is, a kormány azt javasolja, hogy csak az általuk megjelölt négy okból hagyják el otthonukat”.

A kollégiumi vezetés azt is megírta, ha mégis elhagynák az épületet (az ajtó kifelé kulcs nélkül is nyitható) akkor nem tudják biztosítani azonnali visszajutásukat. A szállásért egyébként 2000 fontot (750 ezer forintot) fizetnek félévenként, ezért ahogy írja, az  hogy világjárvány idején megtörténhetne, hogy nem tud hazajutni „érthetetlen felelőtlenség, vagy inkompetencia”.

A korábban bevezetett szálláshelyi megelőző rendelkezések is megkérdőjelezhető hatékonyságúak voltak. A kollégium kiürítése helyett inkább azt javasolták a diákoknak, hogy ha használják a közösségi tereket, mint a mosoda, konyha vagy fürdők, tartsanak két méter távolságot egymástól. A lifteket használják egyesével, nem fogadhatnak vendégeket és postájuk kézbesítése sem garantált a továbbiakban – írták.

A Mércének beszámoló diák a londoni helyzetről egyébként úgy írt:

„Minden bezárt, tényleg teljesen minden: Mcdonald’s, Subway, KFC. Csak a nagy szupermarketek voltak nyitva Boris J. bejelentése után, a Tesco, az Aldi, a Sainsbury. Aztán másnap hozzávette az esszenciális üzletekhez a „Food & Wine” boltokat is, ami ugyanaz, mint otthon a nagyon pici éjjel-nappali boltok.

A következő napokban pedig lehet, úgy tudunk enni, hogy rendelünk kiszállítást és addig egyikünk fogja az ajtót míg a másik kimegy a rendelésért.”

Címlapkép: Mérce