Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyűjtést és petíciót indítottak a színházi háttérmunkásoknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A színházak koronavírus terjedését megelőző veszélyhelyzet bejelentését követő bezárása az előadó-művészeti szférát az elsők között érintette. Az előadások, próbák és szabadtéri rendezvények elmaradásával és a filmes és színházi projektek leállásával több ezer, a hazai kultúra területén dolgozó maradt bevétel nélkül.

A színházak működésében nem csak a színészek és a rendezők végeznek napi feladatokat, akik számára már több támogatói kampány is indult, de a háttérben dolgozó technikusok, asszisztensek, kellékesek, látvány- és jelmeztervezők is elvesztették munkájuk. Nekik indított gyűjtést a FESZ, a Független Előadó-művészeti Szövetség.

Az előadó-művészeti területen dolgozók része szabadúszó, illetve – mert ez sokszor nem döntés kérdése – kényszervállalkozó, akiknek nincs havi fix fizetése. A jövedelmük az általuk teljesített előadásoktól, feladatoktól függ: ha nincs előadás, nincs gázsi.

-írja a kampány oldalán a szervezet

Ezzel egyidőben eddig 8016 aláírást begyűjtő petíciót fogalmazott meg a háttérszakmák dolgozóit tömörítő Színházépítők Facebook oldal csapata, amiben arra kérik a kormányt, hogy a Déryné Programra szánt egymilliárd forintból hozzon létre egy pénzügyi alapot, amit a művészeti szakmákban dolgozók áthidaló támogatására fordítanának.

A petícióban kijelentik, hogy ugyan a Kata- és járulékfizetés alóli mentesség fontos segítség kiadásaik csökkentésében, azonban nem nyújt megoldást a bevételek nélkül maradt, és megtakarítások nélküli családaik problémáira.

A FESZ gyűjtése itt, a Színházépítők petíciója pedig itt található.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt