Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A PTE rektora arra kéri a helyieket: ne részesítsék a külföldi diákokat hátrányos megkülönböztetésben a koronavírus miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyílt levélben fordult a Pécsi Tudományegyetem Rektora, Dr. Miseta Attila a helyiekhez: arra kéri őket, hogy a rendkívüli helyzetben se részesítsék hátrányos megkülönböztetésben a külföldi diákokat, írja a Szabad Pécs.

„A COVID-19 megbetegedés nem diszkriminál, kérem, Önök se tegyék”

-írja.

Miseta arra is felhívja a figyelmet, hogy külön igaz ez a távol-keleti hallgatókra, még akkor is, ha évek óta nyugat-európai országokban élni. A levél aprópóját többek között az adhatta, hogy a hónapban korábban Pécs belvárosban egy sétáló, maszkot viselő kínai diáklányt állítólag meglöktek, megrángattak és kiabáltak vele. A hallgató az egyetem művészeti karának diákja.

A Szabad Pécs megjegyzi: ha egy rektor így szól egy egész város lakosságához és nyílt levelet ír, azt egészen biztos, hogy nem egy elszigetelt eset miatt teszi.

A rektor arra is feljívja a figyelmet, hogy bár a járvány megfékezésére az emberiség lehetőségei korlátozottak, a magyar hatóságok és az ellátórendszerek felkészültnek mutatkoznak. Emellett is elkerülhetetlen, hogy az érintettek száma tovább növekedjék: azonban a járványügyi és higiéniai szabályok betartása mindenki számára kötelező. A következmények csak így minimalizálhatóak.

Az  rektor szerint az egészségügyi dolgozók munkáját is segítjük, ha a mindennapokban higgadtan és felelősségteljesen viselkedünk:

„Az egészségügy dolgozói a betegség elleni küzdelem frontvonalában vannak, munkájukat ezúton is köszönöm, és erőt kívánok a folytatáshoz! Ugyanakkor az ő munkájukat is elősegíti a higgadt, felelősségteljes és mértéket tartó viselkedés. Együtt eredményesebbek leszünk!”

 

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás