Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boltzárlatok, felszereléshiány és a fővárosi vállalkozások bérleti díjának elengedése: koronavírus-körkép pénteken

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mércén a mai napon is összeszedtük a világ legfontosabb történéseit koronavírus-ügyben. Hazánkban a hivatalos adatok szerint jelenleg 85 fertőzött van, hét gyógyult, karanténban 116 ember tartózkodik, 3007 mintát vettek le eddig, illetve ma estére 4-re emelkedett az elhunytak száma.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója

A Operatív Törzs a mai napon tartotta első olyan tájékoztatóját, amelyen – a sajtó munkatársainak védelmében – már senki sem vehetett fizikailag részt, ehelyett az újságíróknak előre be kellett küldeniük kérdéseiket, amelyek közül párat fontosabb témék mentén kiválogattak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról tájékoztatta a nézőket, hogy az elhunyt személyek közül mindegyik a veszélyeztetett korosztályba tartozott, illetve mindannyian krónikus alapbetegséggel rendelkeztek.

Emiatt nyomatékosan kéri az időseket, hogy ne hagyják el otthonukat, hiszen náluk – valamint az immunhiányos fiataloknál – sokkal súlyosabb a betegség lefolyása.

Emellett beszámolt arról is, hogy miben különbözik a két, sokat emlegetett karanténtípus, az önkéntes és a hatósági. Utóbbit a hatóság rendeli el, megszegése jogszabály-sértésnek minősül, ilyenre a bizonyítottan pozitívra tesztelt személyek, vagy az ő szoros kontaktjuk esetében lehet szükség. Az előbbi lemondásokkal járó, önként vállalt otthontartózkodás, azoknak ajánlják, akik külföldről tértek haza. Arra is felhívták a figyelmet, hogy sokan próbálnak anyagi hasznot húzni a vészelyzetből, magukat hatósági személynek kiadva, ezért elővigyázatosság szükséges.

WHO: Magyarországon nem kell mindenkit szűrni

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincsen értelme mindenkit szűrni, hiszen a számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket. Tesztet csak akkor érdemes csinálni, ha gyanús esetről van szó, például tüneteket észlelnek vagy tudható, hogy az illető fertőzött személlyel találkozott.

Felszereléshiány a háziorvosoknál

Hiába hangzott el a mai Operatív tájékoztatón, hogy megfelelő felszerelést biztosítanak az orvosoknak, egy rezidens Facebook-bejegyzése alapján nem elég, valamint nem megfelelő minőségű maszkot kapnak az orvosok:

MNB: emeljék meg a paypass értékhatárát!

A Magyar Nemzeti Bank az érintéses (paypass) fizetés értékhatárának megemelését szorgalmazza, 5 ezer forintról 15 ezer forintra, így a vásárlások 90 százaléka érintéses kontaktus nélkül tudna zajlani.

Karácsony Gergely: a fővárostól bérelt ingatlanok díját elengedjük

Budapest főpolgármestere ma sajtótájékoztató keretein belül arról beszélt, hogy a kis- és középvállalkozásoknak március végétől júniusig nem számláz bérleti díjat a főváros a tőlük bérelt ingatlanokért. Emellett elindult egy honlap, amely a fővárosi járvány-helyzettel foglalkozik.

Olaszország: rohamosan emelkedik a halálozások száma

Az elmúlt 24 órában Olaszországban 627 új halálesetet regisztráltak; ilyen magas szám még Kínában sem volt. Olaszországban egyébként már régen elrendelték a kijárási tilalmat, a hatóságok mégis arról számolnak be, hogy különösebb indok nélkül is találnak embereket az utcán.

Anglia: Boris Johnson elrendelte a kocsmák és éttermek bezárását

A miniszterelnök úgy kommentálta a mától érvénybe lépő tilalmat, mint ami szembemegy „az angol emberek elidegeníthetetlen kocsmába járási jogával”. Miután az angolok nem vették elég komolyan a szociális távolságtartást, a vendéglétóipari egységeknek be kell zárnia – Johnson viszont emellett egy tervet is szeretne kidolgozni arra, hogy megakadályozza a tömeges munkanélküliséget.

Algéria: 56 hét után nem mennek utcára a tüntetők

Tavaly februárban kezdődtek tüntetések az Észak-Afrikai országban, amikor a 82 éves elnök, Abdel-Aziz Bouteflika bejelentette, hogy ötödik alkalommal is megpályázza a posztot. Bár az elnök a hadsereg nyomására letett hatalmon maradási terveiről, a demonstrációk tovább folytatódtak a teljes politikai elit leváltását követelve. Ez lett volna az 57. hét, hogy több ezren utcára vonulnak, azonban a rendőrség betiltotta a tüntetéseket és a megmozdulások szervezői is otthon maradásra szólítottak fel az embereket. Az országban eddig 90 igazolt megbetegedést és 10 halálesetet regisztráltak a koronavírus megjelenése óta.

Egyesült Államok: a kanadai és a mexikói határt is lezárják

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Donald Trump amerikai és Justin Trudeau kanadai elnök szerdai bejelentésétnek értelmében, hivatalosan is bejelentette, hogy szombattól lezárják az Egyesült Államok északi határát a nem-szükséges utazások előtt. Trump délutáni sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a mexikói elnökkel folytatott megbeszélések után a déli határon is hasonló intézkedéseket léptetnek életbe. Elmondta azt is, hogy tudomása szerint Mexikó felfüggeszti a légiközlekedést Európával. A határzár 30 napig van érvényben, ezután felülvizsgálják majd.

Törökország: bezártak a boltok, minden bizonnyal elmarad az idei évre remélt gazdasági fellendülés

Sorra zárnak be a plázák és az üzletek Törökországban, miután kettőre emelkedett a halálos áldozatok száma. Erdogan a közösségi érintkezés minimalizálására intette az embereket, és bár nem szólított fel a munkától való távolmaradásra, egy 15 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot is bejelentett. Tökország a tavalyi válság után idénre 5%-os gazdasági növekedést és a munkanélküliség tavalyi 12%-ról 9%-ra való csökkenését remélte, ami minden bizonnyal nem csupán elmarad, de tovább romlik majd. Az országban 191 koronavírusos megbetegedést regisztráltak.

Címlapkép: MTI/Varga György