Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így omlott össze a román-magyar szolidaritás: 30 éve történt a Fekete Március

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Amíg a hatalom úgy tekint bármilyen csoportra, hogy arról majd ő eldönti, hogy erőforrás-e vagy semaddig ilyesmi mindig és mindenhol megtörténhet.”

30 éve zajlott a marosvásárhelyi Fekete Március néven elhíresült pogromsorozat, amely egy sor szörnyű előítélet és egy kommunistának hazudott fasisztoid diktatúra következménye volt. 1989 decemberében Marosvásárhelyen még az összekapaszkodás és a közös lelkesedés kísérte románok és magyarok között a Ceaușescu-rendszer bukását. Pár hónap múlva ez a lelkesedés feszültségbe, majd ellenségeskedésbe torkollt, nem utolsó sorban egy ultranacionalista politikai alakulat ténykedése miatt.

Milyen módon lehet belemanipulálni széles tömegeket egymás gyűlöletébe? Miért jön ez a módszer kapóra a mindenkori tekintélyelvű vezetések számára? Kik a magyarság legnagyobb cigány hősei? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az eredetileg a Slejm – A torkon ragadt politika nevű videóblog egyik korábbi adása, a Mérce ezzel emlékezik ezekre az igazán fekete márciusi napokra.

Címlapkép: Wikimedia Commons