Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az izraeli házelnök zárva tartja a parlamentet, Netanjahu hatalmon tartásával vádolják

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap derült ki, hogy ugyan Netanjahu pártja a Likud szerezte meg a március 2-án tartott, egy éven belül a harmadik izraeli választáson a szavazatok többségét, mégis Beni Ganz és pártja, a Kék-Fehér alakíthat kormányt, miután a Likud régi szövetségese, az Izrael a Mi Hazánk is jelezte, hogy őket támogatja.

A megválasztott képviselők eskütételére hétfőn sor is került, akkor hármasával léphettek az ülésterembe,

azonban azóta Yuli Edelstein (Likud) házelnök bezáratta a parlamentet, így a kormányalakításhoz és a bizottságok (így a világjárványt kezelő bizottság) felállításához szükséges úgynevezett Megállapodási Bizottság nem tudja elkezdeni munkáját.

A kormányalakító szerv összetétele közt egyébként is sok vita alakult ki a két legnagyobb párt között. A Kék-Fehér 17 tagú felállást javasolt, amiben így nekik és szövetséges pártjaiknak 9-8 arányú többségük lenne. Ezzel szemben Netanjahu pártja a Likud, a múlt héten Izraelben életbe lépett gyülekezési szabályozásra hivatkozva, ami alapján egyszerre 10 embernél több nem tartózkodhat egy légtérben, a bizottság tagjainak létszámát is ebben a számban határozná meg, szavazategyenlőséget kialakítva.

A két párt egyeztetésekbe kezdett egy nagykoalíciós vészkormányról is, a válságos egészségügyi helyzetre, és a Kék-Fehér egyes képviselőinek aggályaira való tekintettel, akik nem szeretnének kisebbségben kormányozni, az első sorban muszlimokból álló Közös Lista párt külső támogatásával.

Izraelben a parlament zárva tartása ellen többen autóval vonultak fel, Tel-Avivból fekete zászlókkal feldíszítve érkeztek a jeruzsálemi épület elé, azon „Megmentjük a Knesszetet” felirattal, helyi újságírók szerint több százan. Rajtuk kívül a Knesszet jogi tanácsadója is a parlament megnyitása mellett érvelt, arra kérve a házelnököt, hogy biztosítsa a Megállapodási Bizottság mielőbbi felállását.

A tegnapi napon az ország elnöke Ruben Rivlin telefonon kérte Edelstein házelnököt az országgyűlés megnyitására, hogy a bizottságok megkezdhessék munkájukat:

„Egy munkaképtelen Knesszet sérti Izrael Állam képességét a vészhelyzetre való megfelelő válaszadásra. Nem szabad hagynunk, hogy ez a komoly krízis kárt tegyen a demokratikus rendszerünkben.”

-mondta.

A házelnököt többen vádolták azzal, hogy a parlament működésének ellehetetlenítésével Netanjahut akarja hatalmon tartani, illetve saját pozícióját próbálja megőrizni, mivel a Kék-Fehér többségű Megállapodási Bizottság a miniszterek kiléte és a bizottságok összetétele mellett a házelnök személyéről is dönthetne.

„ A nemzeti vészhelyzet álcájába takarózva Benjamin Netanjahu megpróbálja semmisé tenni a választás eredményét, megbénítani a Knesszetet és elpusztítani nemzetünk alappilléreit.”

-írta a Twitteren a Kék-Fehér egyik vezető politikusa, Ofer Shelah.

Beni Ganznak, hosszú huzavona és három választás után ez lenne az első alkalma, hogy kormányt alakítson, ezzel leváltva tíz évnyi hatalomgyakorlás után, a több vádpontban is perbe fogott Benjamin Netanjahut.

Az országban jelenleg 529 igazolt koronavírusos megbetegedés van, a gyülekezés szigorítása mellett kedden az Egészségügyi Minisztérium felszólította az izraelieket az otthonmaradásra, megkérve őket, hogy csak akkor lépjenek az utcára, ha a szükséges javak, élelmiszer és gyógyszerek beszerzésére indulnak. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy kiderült, a Moszad által beszerzet 100 000 teszt alkalmatlan a kórokozó felismerésére.

 

(The Times of Israel)

Címlapkép: Flickr