Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Büntetőeljárás indul Netanjahu ellen, egy éven belül a harmadik választás jöhet Izraelben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap este, a 28 napos határidő éjféli lejárta előtt néhány órával Beni Ganz, a Kahol Lavan (Kék-Fehér) párt vezetője bejelentette, Netanjahu után ő sem tudta megszerezni a kormányalapításhoz szükséges 61 fős többséget a Kneszetben. Ezzel szinte biztossá vált, hogy egy éven belül harmadszor is az urnákhoz kell vonulnia a közel-keleti állam lakóinak.

Ha a következő 21 napban nem sikerül alkalmas személyt találni, vagy egyetlen jelöltnek sem sikerül kormányt alakítani, a Kneszet feloszlatja magát, és ismételt, egy éven belül a harmadik választást kell tartani a következő három hónapban.

Eközben a mai napon, közel három éve húzódó nyomozás után megvesztegetés, csalás és jogsértés miatt vádat emeltek Netanjahu ellen.

Ez az első alkalom, hogy egy hatalmon lévő miniszterelnökkel szemben büntetőeljárás indul Izraelben. Avichai Mendelblit legfőbb ügyész mai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a vádemelés melletti döntést „nehéz, de teljes szívvel” hozta meg. A leghosszabb ideje hatalmon lévő elnök ellen három ügyben is vádeljárás indult, mindhárom esetben üzletemberek számára előnyös törvények meghozataláért cserébe egy esetben ajándékokat és pénzbeli támogatást, két esetben pedig pozitív sajtót kapott.

Szeptemberben idén már második alkalommal tartottak választásokat, miután az áprilisi, az ultraortodoxok sorkatonasága körül kirobbant botrány miatt kiírt, előrehozott választások után Benjamin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani. A szeptemberi szavazáson ugyan Netanjahu pártja, a Likud kevesebb szavazatot szerzett, mint legnagyobb ellenfele, a Beni Ganz ex-vezérkari főnök vezette Kahol Lavan, Ruven Rivlin, az ország elnöke mégis őt bízta meg a kormányalapítással.

Akkor Rivlin azt remélte, hogy Netanjahu a személye körüli botrányok és az esetlegesen rá váró büntetőeljárás fényében kompromisszumkészebb lesz a koalíciós tárgyalások során. Az elnök terve, amire közvetlenül a választások után már biztatta is két legnagyobb párt vezetőjét, egy egységkormány lett volna. A Kék-Fehér és a Likud megosztaná a miniszteri helyeket, Ganz és Netanjahu pedig felváltva lennének miniszterelnökök két-két évig.

Netanjahu azonban a kormányalakításra rendelkezésre álló 28 napos határidő lejárta előtt két nappal, a hetvenedik születésnapján bejelentette, nem tud kormányt alakítani. Ekkor adta át a mandátumot a szeptemberi választásokon 33 helyet szerző Ganznak, aki tegnap este bejelentette, nem jártak sikerrel az elmúlt hónap intenzív tárgyalásai.

Izrael történetében ez az első alkalom, hogy egymás után két, a kormányalakításra felkért jelölt is csődöt mondjon, és így visszakerüljön a Kneszethez a feladat „szabadrablásra”. A következő 21 napban a Kneszet bármely tagja, aki a parlament többségének aláírását meg tudja szerezni, 14 napot kap az elnöktől, hogy megpróbáljon 61 képviselős többséget szerezni. Az elnökhöz benyújtandó ajánlást az is aláírhatja, aki a későbbiekben egyébként nem lép majd koalícióra a jelölttel, illetve egy képviselő több jelöltet is támogathat egyszerre. A jelölhető személyek közt vannak, mint mandátumot nyert tagok, Netanjahu és Ganz is, így akár ők is kaphatnak még egy esélyt.

Netanjahu hatalmon maradási törekvései mögött eddig is az egyik legfontosabb motiváció az esetleges vádemelés és ítélet elkerülése, a saját maga számára megszavaztatott mentelmi joggal. A koalíciós tárgyalások során, egy már említett váltott vezetői rendszerű egységkormányzás esetén, a Likud ragaszkodott hozzá, hogy Netanjahué legyen az első terminus, ami a Kahol Lavan több vezetője, és kisebb koalíciós partnere számára is elfogadhatatlannak bizonyult. Ezért sokan vádolták azzal a kormánypártot, hogy egy ember érdekeit helyezik egy ország érdekei elé. Bár már a tárgyalások során is feltétel volt, hogy ha esetlegesen eljárás indul Netanjahu ellen, akkor ő maga jelenti be alkalmatlanságát, és hat hónapon belül lemond pozíciójáról.

A mai nap fejleményei után azonban a következő hetek kormányalakítási lehetőségei, és az esetleges harmadik választás is teljesen más megvilágításba kerültek.

„Egy miniszterelnöknek, aki nyakig ül a nyomozásokban, nincs meg a morális, vagy közösségi felhatalmazása, hogy életbe vágó döntéseket hozzon meg Izrael államával kapcsolatban.”

Reagált Beni Ganz a Twitteren, Netanjahu korábbi szavaival. Gideon Sa’ar, korábbi miniszter és Netanjahu párton belüli legnagyobb riválisa arról beszélt ma délután, hogy előválasztást kell tartaniuk, amin elindulna Bibivel szemben, a minden bizonnyal megrendezendő harmadik szavazást megelőzően.

(Haaretz)

Címlapkép: Kremlin.ru